Kategorier
Asien Kina Politik

Britter i Sydkinesiska sjön?

Britterna tycks ha skaffat sig ett rekreationsfordon i form av ett hangarfartyg… Hennes majestäts skepp Drottning Elizabeth har visserligen krusat havets vågor sedan 2014, men är först nu redo att tas i operativ drift – med destination Sydkinesiska havet.

Man kunde ju tycka att ett land som lider svårt av pandemi och brexit borde ha andra prioriteringar, men Storbritannien kan helt enkelt inte släppa taget om sin forna roll som imperium, utan vill fortsätta vara en «global makt».

We must be prepared to compete for our interests and our values far, far from home, sade försvarsminister Gavin Williamson 2019. Så hur försvarar man dessa intressen och värden med ett hangarfartyg bestyckat med attackflygplan? Ska man månne åter bedriva kanonbåtsdiplomati gentemot Kina som man gjorde under 1800-talet, då man stal Hongkong och tvang på Kina knarkhandel och andra orättfärdiga fördrag?

Man kan ju också undra vad dessa intressen och värden skulle bestå i? Att bevara västerländsk hegemoni tillsammans med USA och Australien och kanske även Japan? Vi ser ju helt enkelt inga kinesiska krigsfartyg i Medelhavet, Atlanten eller Nordsjön, medan det sedan lång tid tillbaka vimlar av amerikanska, brittiska och andra skepp i Syd- och östkinesiska haven. Vem som är ett hot mot vem är uppenbart.

Men detta är den gamla ordningens strategi, den att ansamla så mycket järnskrot som möjligt. Det är inte så man vinner moderna krig, och Kina har ingen ambition att matcha en sådan kapprustning. Kina satsar istället på ekonomi, handel och teknisk utveckling, och anpassar i övrigt sina militära styrkor till regelrätt försvar av territorium och farleder. Samt skickar ett virus direkt till Boris och McDonald, i både fysisk och digital form.

Kina kan annars oskadliggöra det brittiska plåtschabraket med en enda välriktad missil, om det skulle hetta till. Men det skulle förutsätta att Fem ögon avlossar det första skottet och därmed initierar krigshandlingarna, något man förmodligen drar sig för att göra.

Så frågan kvarstår vad britternas egentliga mission är? Att provocera? Att stoltsera med en imperialistisk penisförlängare som inte har något militärt eller annat värde? Eller möjligen att skyffla ligister från Hongkong till England?

HMS Queen Elizabeth