Kategorier
Europa Kultur Politik

Extremvänstern framåt i Tyskland

Sachsen och Thüringen har haft delstatsval, med resultat att vänsterextrema Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) kniper hela 15 mandat i respektive delstat. I Thüringen omfattar landsdagen 88 platser, medan Sachsen räknar 120. I procent räknat kammade BSW hem 15.8 % respektive 11.9 %, vilket är ett betydande insteg för ett parti som bildades först i år.

Läser man stats- och kommersmedier i huvudfåran kan man dock få för sig att «högerextrema» Alternative für Deutschland (AfD) gick allra starkast, men det är alltså en medielögn i mängden. AfD stärkte sina positioner med 10 mandat (till 32) i Thüringen och 3 i Sachsen (till 41), vilket alltså är en relativt beskedlig framgång. Icke desto mindre blir AfD största parti i Thüringen och näst största i Sachsen, vilket av någon anledning betecknas som «historiskt».

Emellertid finns mer som förenar BSW och AfD än som skiljer dem åt, och man ska nog inte stirra sig blind på meningslösa pejorativa etiketter om extremism. Båda partierna är nationalistiska, poulistiska, migrationskritiska, russofila och socialkonservativa, och utgör reaktioner på den «wir schaffen das»-politik som CDU och SPD drev och som i grunden förstörde Tyskland.

Partierna gick som bekant fram i EU-valet, och det är därför helt väntat att man gör framryckningar även i delstats- och småningom nationella val i Tyskland. Man ser samma mönster i Tyskland som i så många andra europeiska länder som har fått nog av massinvandringens förödande konsekvenser i form av kriminalitet, våld, utanförskap, misär och kulturell friktion.

På samma sätt som Sverigedemokraterna i Sverige har motarbetats av det vänsterliberala etablissemanget, har motsvarande utveckling ägt rum med AfD i Tyskland. Men den tyska staten har aldrig varit riktigt demokratiskt rumsren, utan har för vana att bussa säkerhetstjänsten på politiska motståndare, eller rent av förbjuda dem att verka. Det är ekvivalent med hur Socialdemokraterna med satellitpartier i Sverige ständigt klipper och klistrar i «grundlagen» för att hålla meningsmotståndare tystade och på mattan.

Men den «breda» vänsterliberala «mitten» krymper alltså betänkligt när ytterkantspartierna inte bara växer på respektive planhalva, utan även möts i gemensamma ståndpunkter och andra beröringspunkter. Vad ska man göra om AfD och BSW går samman i en nationalistisk koalition för att åstadkomma respektive partis huvudmål? I Thüringen har de majoritet tillsammans (47/88 mandat), och även om det mest är en teoretisk konstruktion kan den realiseras om omständigheterna är gynnsamma.