Kategorier
Kina Politik

Fladdermusdiplomati

En kanadisk diplomat i Kina lär ha tryckt upp ett antal T-tröjor med motiv i form av en fladdermus, med den åtföljande texten Wu-han. Det är en anspelning på hiphopkollektivet Wu-Tang Clan och dess logotyp, och tröjan har varit avsedd som en present till ambassadpersonal.

Skitkul! Klockren parodi! Det skulle säkert uppskattas även i Kina, om det inte vore för några försvårande omständigheter. En är att det tidigt under pandemin fanns en rasistisk aggression mot Kina och dess medborgare, med anspelningar om att man där äter fladdermöss – men varken fladdermus eller för den delen hund är bruklig föda i Kina.

En annan är att politiska krafter med centrum i USA och dess allierade i Fem ögon, där även Kanada ingår, har anklagat Kina för att fabricera viruset eller i vart fall ha orsakat pandemin, och man har krävt att få skicka personal för att leda i bevis den skuld man redan har slagit fast. Minns här hur Trump kontinuerligt har använt uttrycket «Wuhanviruset» med en klar skuldimplikation.

Men den allvarligaste är ändå att Kanada redan har en ansträngd relation med Kina, och att två av dess medborgare sitter arresterade anklagade för spioneri, i sin tur en konsekvens av att Kanada på amerikansk begäran och mot all internationell praxis håller Huaweis finanschef Meng Wanzhou i husarrest sedan två år tillbaka, anklagad för att ha brutit mot unilaterala amerikanska «sanktioner» mot Iran.

Under de omständigheterna kan en banal T-tröja leda till diplomatiska förvecklingar, och man tänker här att Kanada nog borde ha mer slipade representanter på sina beskickningar. Diplomater är dock ofta avdankade politiker, och man drar sig gärna till minnes Sveriges hjärndöda försök att valla den store diktaren Gui Minhai till svenska ambassaden i Beijing, ett tilltag som naturligtvis inte kunde lyckas och som bara syftade till att försvåra den vidare hanteringen.

Kanadas utrikesministerium skyller på att det rör sig om ett «missförstånd», men givet kontexten kan ett sådant naturligtvis inte föreligga. Tröjorna trycktes i Kina, och man reagerade där på motivet, men fick det lugnande beskedet av toppdiplomaten, som går under namnet Chad Hensler, att det var «kanadiska ord» som betyder «it’s cool».

Diplomatins uppgift är att verka för smidiga förbindelser, och i det värvet kan man aldrig någonsin uppföra sig på ett sätt som uppfattas som stötande av motparten, om man inte har för avsikt att faktiskt röra upp dammet och mucka gräl. Kinas givna tolkning är att det är ett i raden av tjuvnyp från Kanadas sida, och att man från Trudeaus lattjolajbanregim inte tycks ta saker på riktigt allvar.

Justin Trudeleau som Harley Quinn. I bakgrunden Boris Johnson som Penguin och Scott Morrison som fortsätter dölja sina krigsbrott och anklagar andra. Korsfäst i amerikanska och kanadiska flaggorna och med fotboja är Meng Wanzhou, och scenen belyses med en fladdermus och texten Wuhan. (Wuheqilin)