Huawei lanserar en ny telefon, hävdar den statliga televisionen på sin vitwebb och i ett nyhetsinslag. Intressant! Företaget har alltså släppt ännu en ny lur? Men njä, det visar sig alltjämt röra sig om den Mate 60 som introducerades i slutet av augusti, för över två månader sedan. Varför blir detta en «nyhet» nu?
Förhoppningen ställdes till att mandarintalande Tilde Lewin skulle fräscha upp den erbarmliga och katastrofalt undermåliga rapporteringen om Kina i statstelevisionen, men den har alldeles kommit på skam. Visserligen har ett och annat intressant kulturellt reportage publicerats, men i mångt och mycket är kinakorren osynlig, framförallt i många av de mest intressanta och brännande politiska frågorna.
Tilde tycks, i likhet med föregångaren på posten, mer vara intresserad av att på skattebetalarnas bekostnad leva loppan i Kina än att göra ett habilt jobb. Allmogen får därför inte samma slags information om Kina som exempelvis USA, från vilket land rapporterna är mer eller mindre dagliga.
Exempel på sådan information gäller Kinas intensiva rymdprogram, det nyligen timade forumet kring Ett bälte, en väg, valkampanjen i Taiwan, mer ingående fördjupning i bakgrunden kring USA:s sanktioner, Kinas försprång i teknik utöver halvledare, Kinas motsvarande exportkontroll, forne premiärministern Li Keqiangs bortgång med mycket mera. Varför kan man inte koppla upp sig mot Beijing i samma utsträckning som mot Washington för att få en initierad kommentar till aktuella händelser?
Det helt inaktuella reportaget på webb och i teve om Huaweis «nya» telefon lämnar till yttermera visso mycket i övrigt att önska. Man nämner exempelvis inte någon gång TSMC:s nyckelroll, utan gör gällande att det är en strid mellan amerikansk och kinesisk halvledarteknik.
Men amerikansk teknik är alltså på samma nivå som kinesisk (7 nm), och den verkliga spetskompetensen finns i Taiwan (3 nm) och Korea, samt i Nederländerna i form av den relevanta litografiska tekniken. USA:s biroll handlar om patentinnehav för delar av den teknik som avses.
US-korren Fouad Youcefi hävdar här att USA vill vara självförsörjande kring alla delar där det gäller de här chippen, och man vill också se till att resten av världen köper och ordnar med amerikanska chip, och inte med kinesiska. Men amerikanska chips är alltså inte det som nyttjas, och även om USA skulle vilja «ta hem» tillverkningen lär det inte hända, nämligen för att Taiwan inte har för avsikt att avhända sig sitt levebröd och sin nationalklenod.
Här skulle Youcefi kunna göra ett mer ingående reportage kring problemen att finna kompetent personal till TSMC:s fabrik i Arizona, eller hur sanktionerna främst slår mot amerikanska halvledarfabrikanter som Nvidia, samt även mot koreanska och japanska – Kina är deras största kund. Det är självklart att både USA och Kina vill bli självförsörjande, men det är Kina som kommer att ta hem det spelet när USA pajar den globala kedjan.
Spelar det någon roll i det stora hela? Förmodligen inte, och vem ser egentligen på statsteve i dessa dagar? Men vi betalar alltså för detta elände via skattsedeln, och borde kunna förvänta oss betydligt bättre information och upplysning om världens andra supermakt Kina. Men i tevehuset säger man fortfarande «hu-a-wei» och begriper inte det där med diftonger… det är på den nivån.