Kategorier
Kina Politik

Inget att lära av Australien

Numera rojalistiska tidningen Expressen fortsätter sin aggressiva agenda mot Kina, i den paranoida tron att helt obetydliga Sverige skulle utgöra ett «testland» för Kina att pröva politiska påtryckningar. Detta trots att man nämner två länder som redan utsätts för sådant tryck, om än inte som pilotfall utan snarare som direkt vedergällning för att man har tagit strid mot Kina.

Det ena är Kanada, som på amerikansk begäran lät arrestera Huaweis finanschef Meng Wanzhou för drygt två år sedan i ett utlämningsfall som saknar motstycke och som är en direkt konsekvens av amerikansk vilja att obstruera Beijings framfart. Det hade aldrig hänt om det gällde Ericsson eller Nokia.

Det andra är Australien, som på ett flertal sätt har rest ragg mot Kina, bland annat genom att föreslå en utredning av coronautbrottet under australisk ledning, det vill säga en politisk sådan till skillnad från den som redan företas i WHO:s regi. Australien har vidare på samma sätt som USA och andra i signalspaningsalliansen Five eyes förbjudit Huawei att verka på dess marknad, samt även gjort andra ingrepp mot kinesiska intressen – hur skulle Beijing inte kunna svara?

Expressen-tidningen, och dess kolleger i Bonniersfären, menar emellertid att Sverige måste följa i samma antagonistiska spår som just Australien, inte minst i fråga kring Huaweis deltagande i utbyggnaden av 5G-nät. Exempelvis DN-tidningen menar att lagen måste ändras om den pågående rättstvisten faller ut till Huaweis fördel – så mycket för lagstyre, alltså.

Men det enda som händer då är förstås att vi riskerar förlora marknadsandelar och att sättas i frysboxen av Zhongnanhai, så som man tidigare gjorde med Norge och så som man för närvarande gör med Australien – man har slutat köpa kol, vin och andra produkter, och den australiska handelsbalansen för 2021 lär inte väcka avund.

Australien är likt Sverige på så sätt att man är en mindre spelare som gapar, skäller och gormar betydligt mer än vad det motsvarar i verklig kraft, och om den sävliga kinesiska pandan till äventyrs skulle tröttna på den svenska myggans ettriga surrande har vi inget att sätta emot om en labb faller ut. EU kommer inte att komma till undsättning, för man har en tydlig linje under Tyskland och Frankrike att inte äventyra handel och välstånd för politiska petitesser.

Sverige bör titta sig i en spegel (en riktig sådan, inte skrattvarianten) och förstå sin plats i världen, och det vore härvidlag mer klädsamt att följa exempelvis Nya Zeelands linje, nämligen att inte äventyra relationerna genom att visa sig styv på linan utan att hantera meningsskiljaktigheter på ett smart och diplomatiskt vis.

Både Sverige och Expressen-tidningen har för övrigt också att inse att vi har en ny världsordning av multilateralt slag, och att vi inte har något att vinna på att utmana en av dessa poler i den enfaldiga och direkt naiva tron att den andra sidan ska «vinna» ett svartvitt slag mellan förment gott och ont.

De australiska människorättsbrotten i Afghanistan förskräcker – skulle vi ha något att lära av denna postkoloniala utpost med ett fasansfullt register kring behandling av aboriginier och på senare tid flyktingar?