Kategorier
Kina Politik USA

Kanada i nytt klavertramp

Kanadas folkmördarregim och dess ledare Trudeleau står än en gång med byxorna nere, efter att de två Michael i Meng Wanzhou-affären visat sig ha bedrivit spioneri av just det slag de anklagades för av den kinesiska staten. De tvenne har nu råkat i luven på varandra, och en av dem söker skadestånd i mångmiljonklassen av Ottawa.

Huaweis finanschef Meng Wanzhou arresterades som bekant i Vancouver i december 2018, då den amerikanska regimen hade begärt henne utlämnad för anklagelser om bedrägeri och brott mot de unilaterala amerikanska sanktionerna mot Iran. Normalt hanterar man inte företag på så sätt, och saken ska förstås som ett angrepp bland alla andra mot Kina.

Beijing kontrade ett par veckor senare genom att på motsvarande vis gripa och arrestera två kanadensiska medborgare. Den ene, Michael Spavor, hade en konsultroll i Nordkorea, omfattande intima kontakter med Gim Jeongun och det övriga ledargarnityret. Den andre, Michael Kovrig, är diplomat och underrättelseofficer, och man kan här tänka att de båda redan från början hade ögonen på sig i Kina.

Spavor underrättade Kovrig om förhållanden och omständigheter i Nordkorea, uppgifter som Kovrig därefter vidarebefordrade till Ottawa och anglosfära signalspaningsalliansen Five eyes. Spavor trodde sig ha berättat i förtrolighet, och blev först i efterhand medveten om Kovrigs agerande.

Men det är just denna omständighet som ledde till att de tvenne greps av kinesisk polis. Spavor dömdes sedermera för spioneri till elva års fängelse, medan Kovrigs dom aldrig meddelades. De båda släpptes i samband med att USA lade ner fallet mot Meng, som då hade tillbringat närmare tre år i husarrest.

Självklart rör det sig om qui pro quo från Zhongnanhais sida, men det betyder alltså inte att de båda valdes ut slumpmässigt. Man hade en anklagelseakt att nyttja vid behov, som alltså infann sig då Meng arresterades.

Ottawa förnekade då och förnekar alltjämt att Kovrig skulle ha varit spion, men det är comme il faut i sådana sammanhang. Pajasen i Ottawa anklagade för en tid sedan Indien för att på kanadensisk mark ha utfört lönnmord gentemot en sikhisk separatist. Kort därefter bjöd man in en ukraïnsk nazist att tala i parlamentet, varvid ridån gick ned igen för Trudeleau. Killen har det inte lätt, och kanadickerna är inte längre roade.

Kanadas diktator, Justin Trudeau, här renderad som Harley Quinn med Meng Wanzhou upphängd i bakgrunden.