Ukraïna anses av EU och USA ha den suveräna friheten att själv välja säkerhetsarrangemang, exempelvis att ansluta till Nato, medan länder som Venezuela och Kuba inte har motsvarande frihet att inleda ett försvarssamarbete med Ryssland. Detta eftersom USA inte vill ha ett potentiellt hot invid sina gränser, även om man inte tillämpar samma logik för expansionen av Nato i Europa, och den «regelbaserade världsordningen» tycks således tillämpas olika för olika aktörer.
Ett annat exempel utgörs av Salomonöarna nordöst om Australien, ett melanesiskt land som nyligen tecknade en viljeförklaring med Kina om en säkerhetspakt, vilket har orsakat en del rabalder i Canberra. Man fruktar att Beijing i framtiden kan komma att installera en militärbas, och därmed hota australiska intressen.
Det skulle man kanske ha tänkt på innan man bildade militäralliansen Aukus med USA och Storbritannien i det explicita syftet att bedriva något slags polisiär verksamhet i Sydkinesiska sjön för att motverka kinesiska intressen, bland annat med en ubåtsstyrka som man har för avsikt att köpa av USA?
Man kan således se Kinas agerande som en direkt reaktion på att Australien har gett sig i lag med den amerikanska kanonbåtsdiplomatin för att sinka och innesluta Kina. Det senare kommer sig i sin tur av att Kina och Australien är inbegripna i ett handelskrig, sedan Canberra beslöt att porta Huawei från den australiska marknaden 2018.
Zhongnanhai har medvetet bearbetat den fattiga ögruppen sedan 2019, och som ett resultat gjorde landet en rockad genom att erkänna Kina snarare än Taiwan. Det senare ledde till upplopp och kravaller 2021, iscensatta av USA enligt en del källor, vilket fick Salomonöarna att begära handräckning från både Australien och Kina.
Beijing skickade således utrustning och personal för att bistå Honiara, och man hjälpte även till att undsätta med vaccin och förnödenheter under ett covidutbrott i februari. På den vägen har man fördjupat samarbetet, för att slutligen enas om en säkerhetspakt.
Salomonöarna kan således bli en kinesisk motsvarighet till Okinawa och Guam, där USA sedan andra världskriget har flottbaser och massiv trupp stationerad. En missilbas på Salomonöarna i kombination med en division fartyg och viss trupp kan möjligen fungera avkylande på den uppstudsiga ökennationen.