Kategorier
Europa Kina Taiwan

Kinetisk kinesisk lösning närmare

Europeiska unionens «utrikeschef» Josep Borrell föreslår i en tidningsartikel att Europeiska flottor bör patrullera Taiwansundet, i syfte att upprätthålla «navigationsfriheten». Men den friheten är förstås inte hotad – i vart fall inte av Kina – utan det rör sig mer om en symbolhandling för att markera vikten av Taiwan för europeisk ekonomi.

Men ju mer USA och Europa lägger sig i denna kinesiska inrikesfråga, desto våldsammare kommer Kina att reagera, och det är alltså en ickelösning att skicka än fler kanonbåtar till området. Det kommer med matematisk precision leda till att Zhongnanhai beslutar om än fler övningar runt ön.

Därmed ökar risken för att en konflikt bryter ut, och vi närmar oss allt mer en kinetisk lösning av något slag, det vill säga en militär urladdning. Europa har skickat plåtschabrak förr, men om man nu ansluter till USA:s patrullverksamhet är det sannolikt att Kina kommer att avvisa de europeiska skorvarna, med våld om så krävs.

Det är i så fall på tiden, och Beijing bör även överväga att besvara symbolismen genom att skicka en mindre expeditionsstyrka till Europa för att på motsvarande vis upprätthålla «navigationsfriheten» kring Suez och Medelhavets utlopp, eller varför inte i den oroliga Östersjön, där det sprängs och förekommer allsköns fuffens som kan äventyra Kinas handel med Europa.

Sur Taïwan, notre position est simple et constante. Il n’y a à nos yeux qu’une seule Chine. Mais pas à n’importe quelles conditions. Et certainement pas au travers du recours à la force. L’Europe doit en réalité être très présente sur ce dossier qui nous concerne sur le plan économique, commercial et technologique. C’est pourquoi j’appelle les marines européennes à patrouiller dans le détroit de Taïwan pour signifier l’attachement de l’Europe à la liberté de navigation dans cette zone absolument cruciale. Simultanément, nous devons être vigilants face aux provocations et aux surenchères. L’immense majorité de la population taïwanaise estime que le statu quo pacifique est la solution la plus appropriée. Soyons donc fermes pour faire respecter ce principe.

Josep Borrells underliga resonemang
Taiwan och dess sund är inget som angår Europa, men om man ändå insisterar bör Kina skicka Liaoning att patrullera europeiska farvatten.