Kategorier
Kina Politik Teknik USA

Konstitutionsvidrig Tiktok-lag

Knäppgökarna i Montanadelstaten har just förbjudit Tiktok, och jänkarna bevisar därmed åter vad det egentligen innebär att vara «the land of the free» i en så kallad liberal demokrati. Den forna mccarthyismen har blossat upp i ny tappning, men med en ny inbillad ärkefiende i form av Kina.

Den sjukliga paranojan åsido är det ändå så att lagen mest är en papperstiger, som med matematisk precision kommmer att rivas upp av högre rätt. USA har nämligen ett starkt skydd mot skogstokiga politiker i form av konstitution och maktdelning, och lagen i fråga är inte förenlig med konstitutionens första tillägg.

Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.

Att förbjuda Tiktok är nämligen liktydigt med att förhindra uttrycks- och informationsfriheterna, vilket inte är möjligt med mindre än att den nationella säkerheten är omedelbart i fara. Så är naturligtvis inte fallet angående Tiktok, och det är inte heller en sak för en delstat att bedöma.

Skräplagen i fråga skulle för övrigt aldrig kunna efterlevas, och man tycks inte vara medveten om hur enkelt det är att med VPN simulera en annan geografisk ort på valfri plats på jorden. Det är inte heller troligt att Apple och Google skulle gå delstaten till mötes i att blockera användare som lokaliseras till Montanadelstaten.