Kategorier
Kina Politik Taiwan

Lillbritannien mopsar upp sig

Lillbritanniens utrikesminister James Cleverly är på besök i Kina för att söka reparera de trasiga relationerna. Som brukligt i dessa sammanhang börjar man dock med att rikta en spottloska mot Beijing, för att därefter sträcka fram handen och hoppas på lukrativa kontrakt länderna emellan.

Snorblaffan föreligger i form av en rapport från en parlamentarisk kommitté (Foreign Affairs Committee), som av en händelse publiceras samma dag som ministerns besök. Innehållet kretsar kring den forna kolonialmaktens förvirrade ambition att återupprätta sin tidigare storhet, bland annat genom att härja i «Indo-Pacifien», expandera en rad allianser som Quad och Aukus samt assistera med maritim expertis i regionen.

Mitt i skrevet träffar en passus om att Taiwan minsann är ett «självständigt land», en utsaga som inte rimmar med den formella brittiska hållningen, och som inte heller är möjlig under bevarande av diplomatiska förbindelser med Beijing. 10 Downing Street kan ju för all del försöka upprätta en brittisk ambassad i Taibei, eller likt Litauen låta husera en beskickning i namn av Taiwan, och se vad som händer.

142. Taiwan is already an independent country, under the name Republic of China (ROC). Taiwan possesses all the qualifications for statehood, including a permanent population, a defined territory, government, and the capacity to enter into relations with other states—it is only lacking greater international recognition. Taiwan’s government has not made an official proclamation of independence—because China regards that as a casus belli— but President Tsai Ing-wen states that this is because Taiwan is “an independent country already” so has no need to declare itself an independent state, although we noted that during our visit the vast majority of political interlocutors wanted to uphold the status quo, not declare full independence or become a province of the PRC.

Nu är en skock politiska dårar i en parlamentarisk grupp inte samma sak som regeringen, men det underlättar knappast för Sunaks regim att uppnå resultat. Man vill alltså väldigt gärna att Kina överger sin ickeinblandningsprincip och kritiserar Ryssland, men den önskan går förstås upp i atomer i samma ögonblick som man yppar att Taiwan är ett «självständigt land», eller för den delen ideligen och för jämnan lägger sig i Xinjiang, Hongkong och Tibet med de mest bisarra av anklagelser.

Det hjälper nog inte heller att man på order av Washington vänder på en femöring och bryter kontrakt med Kina angående utbyggnad av 5G, portar Huawei och andra kinesiska teknikbolag, riktar sanktioner till höger och vänster samt på andra sätt försöker sparka på Kinas svaga punkter i syfte att sinka landet. Med den attityden kan man lika gärna stanna hemma, för då finns inget kvar att prata om.

Lillbritannien behöver lära sig en läxa, och det kunde vara hög tid för Zhongnanhai att för en gångs skull besvara aggressionerna med lämpliga medel, som exportkontroll av något slag. Eller varför inte skicka hangarfartyget Fujian (福建舰) till Engelska kanalen för att «upprätthålla navigeringsfriheten» för flyktingar, franska fiskare och andra som därstädes blockeras av det forna imperiet?