Kategorier
Kina Politik

Litauisk korruption

Den litauiska regimen under Gabrielius Landsbergis agerar inte i enlighet med folkets vilja, utan tycks ha helt andra bevekelsegrunder. Frågan är vilka de verkliga motiven är för Litauens utrikespolitiska fadäser på senare tid, vilka flotta erbjudanden från främmande makt man har lockats av?

Enigt en opinionsundersökning beställd av utrikesdepartementet stödjer blott tretton procent av litauerna regeringens knasiga politik gentemot Kina, det vill säga att reta upp Beijing i en av dess absoluta kärnfrågor genom att låta Taibei öppna ett representationskontor i namn av «Taiwan», vilket implicerar en formell ambassad för ett självständigt land.

Det är helt enkelt en märklig åtgärd från ett pluttland att på det sättet lägga sig i kinesisk politik och utmana Zhongnanhai. Även med utvecklingsstöd från Taibei och finansiell ammunition från USA, kommer man i längden inte att kunna stå pall mot trycket när den ena leveranskedjan efter den andra slits sönder och pajar landets lilla ekonomi.

Kina har förstås ingen skyldighet att handla med Litauen, och har heller ingen vilja att göra så när det ettriga litauiska ledarskapet kastar handsken och spottar Beijing i ansiktet. Vilnius får helt enkelt stå sitt kast, och det kommer småningom att stå landet dyrt, vilket man på sina håll redan har insett.

Europa observerar utvecklingen, men kan inte komma till undsättning. Principen om ett Kina ligger fast, och det ligger inte i Europas eller enskilda europeiska länders intresse att angripa Kina i nyckelfrågor av det slaget. Man får hoppas att även Sverige tar notis, och inser priset av att bråka alldeles i onödan.