Kategorier
Europa Kina Politik Teknik USA

Made in China 2025 infrias

Ännu en instans konstaterar att Kina numera är en ledande teknikmakt, och att dess projekt Made in China 2025 (中国制造2025) i stort har fallit väl ut. Bloomberg analyserar att landet för närvarande är ledande i fem av tretton fält, efter i ett och kompetitivt i övriga.

Den större slutsatsen är att USA:s inneslutningspolitik gentemot Kina har misslyckats, även om den har förmått bromsa landets framfart något. Däremot har allsköns tariffer och handelshinder inte alls åstadkommit en förbättring i handelsunderskottet, som har vuxit ytterligare.

Det sägs att handelsunderskott inte med automatik är negativt, men i USA:s fall är det under alla omständigheter inte till landets fördel, särskilt inte i kombination med ett massivt budgetunderskott och monstruös statsskuld. Det tog USA ett sekel att kopiera Storbritanien och sedermera gå om landet i handelsnetto, men Kinas motsvarande utveckling tog bara femton år.

Handelsbalans för några nationer.

Produktion och export är givna beståndsdelar i ett lands inkomster, vid sidan av finansiella och andra tjänster, och det är med dem Kina finansierar forskning och utveckling. Landet lägger inte bara större andel på sådan utveckling, utan har även en betydligt större skara ingenjörer och forskare, en kombination som mer eller mindre garanterar framgång.

Härav följer USA:s och numera även EU:s målsättning att minska den inkomstkällan samt fönya sina egna ambitioner på en rad områden. Men det är Kina som har momentet, och det är för all del inte första gången landet utses till ledande teknikmakt.

Exportförbud med ihålig hänvisning till «nationell säkerhet» har visserligen åsamkat Kina stor skada vad avser halvledarteknik med tillämpningar som AI, men allt mer tyder på att det bara är en tidsfråga innan landet är ikapp och förbi även på detta och andra områden.

Kina satsar målmedvetet på fält efter fält, och resten är en fråga om tid.

Kina vinner därför teknikkriget och därmed det egentliga slaget om världsherraväldet, det som gäller mjuk makt kring produkter, standarder och kringkultur. Västs tanke att man kan förhindra denna utveckling med merkantilistiska strafftullar och exportförbud är i grunden feltänkt, och motsvarar att lägga krokben för sig själv.

Den underliga hypotesen om Kinas omedelbart förestående kollaps kommer alltså inte att inträffa, utan det är nog snarare så att Västs nedgång fortsätter, särskilt i Europa, om man inte tar sig samman och danar en lämplig industripolitik byggd på innovation och öppenhet snarare än merkantilism och sovjetmässig reglering.