Kategorier
Asien Politik

Myanmar: början på ny era

Angsan Suqis parti kammade hem nästan rubbet av de 45 platserna i Myanmars fyllnadsval. Det förändrar inte någon maktbalans, men är ett symboliskt steg på vägen mot fortsatta reformer och innebär att Suqi får en plattform i parlamentet. Det är också en upprättelse för Suqi personligen, efter många års tid i husarrest. Därmed har Myanmar kravlat sig upp till en etta på en tiogradig demokratiskala, enligt Suqis egen beskrivning. Det verkliga eldprovet står först om tre år, när allmänna val ska hållas för hela parlamentet.

Militärjuntan och dess politiska företrädare har därmed visat god vilja, man har hållit sina avsikter och Myanmar har tagit stabila steg på väg mot en demokratisk utveckling. Även om det finns en del som vill behålla sanktionerna är det naturligtvis helt fel väg att gå – nu vrider vi på kranarna för fullt och välkomnar Myanmar in i frihandel och andra utbyten med världen, nu låter vi Myanmar växa ekonomiskt och se fördelarna med fred, frihet och demokrati.

Bakslag kan naturligtvis ske, men för att minimera en sådan utveckling måste reformerna bära frukt och Myanmar integreras så snabbt som möjligt i samarbete med andra länder i Sydöstasien och övriga regionen, liksom med världssamfundet i stort. Myanmar är rikt på naturtillgångar och har orörda kulturskatter, och framförallt kommer landet att kunna bli en turistmagnet i klass med Thailand. Myanmar måste växa snabbt för att folket ska få smak på utveckling och militären färre incitament att bromsa.