Kategorier
Kina Kultur Politik Vetenskap

Rymdikon

Den gudomliga båten – 神舟Shenzhou –, den trettonde i ordningen, är tillbaka på jorden efter ett halvårs strapatser på rymdstationen 天宫Tiangong. Störst avtryck bland de tre i besättningen torde magister Wang亚平Yaping ha gjort med sina episka fysiklektioner från rymden.

Titeln «årets lärare» är så att säga given, men man kan se fru Wang som en förebild i betydligt vidare avseende, som en feministisk rymdikon och en fantastisk popularisator för vetenskap, fysik och rymdutforskning. Hon lär ha sått ett frö bland miljontals barn att sträva efter att förverkliga drömmar.

Som femtiosjunde kvinna i rymden och sextonde kvinna att ta en rymdpromenad är hon kanske bara en i raden i historisk mening, men för Kinas vidkommande är hon nummer två (efter LiuYang) och ett i respektive avseende, och därmed för evigt inskriven i nationens annaler över hjältar.

Magister Wang Yaping demonstrerar akustik i rymden

Wang Yapings första resa gick för övrigt redan för nio år sedan, med Shenzhou 10, då till prototypen och föregångaren Tiangong-1 för en kortare tvåveckorssejour. Och redan då höll hon fysiklektioner inför storögda skolelever på jorden.

Biografier säger att hon har en bakgrund som pilot i Befrielsearméns flygvapen, och i den kapaciteten har deltagit i att undsätta offer för jordbävningen i Wenchuan 2008 samt röja moln inför olympiska spelen i Beijing samma år.

Därtill är hon invald som medlem i Nationella folkkongressen, Kinas lagstiftande organ, samt bedriver doktorandstudier i psykologi i Beijing. Man kan i denna mångfasetterade talang och patriot ana en framtida politisk karriär på hög nivå.