Björn Söder (SD) och en del andra tomtar i svensk politik vill erkänna ön Taiwan som en självständig statsbildning, och därmed reversera den ordning som har gällt sedan 1950, då Sverige erkände Folkrepubliken Kina som hela Kinas företrädare. Det innebär vidare att man skulle gå emot såväl EU som FN i frågan, och därmed frångå den internationella ordningen med principen om ett Kina som grundval.
Man får kanske se det som ett populistiskt utspel mer än något annat, eftersom Sverige i praktiken inte har möjlighet att frångå nämnda ordning. Ord kostar inget, och politiken är tyvärr sådan att man lovar guld och gröna skogar bara för att senare leverera smulor från det avdukade bordet.
I Europa är det blott Vatikanstaten som upprätthåller formella förbindelser med Republiken Kina (Taiwan), nämligen av religiösa skäl, då Folkrepubliken Kina inte medger utländskt religiöst styre från Rom – biskopar i katolska kyrkan i Kina (天主教 eller himmelsherreläran) utses därför lokalt, även om Vatikanen numera har vetorätt.
Bland egentliga stater återstår numera bara tolv – det smutsiga dussinet – som erkänner Taiwan, ofta i utbyte mot pekuniärt direktstöd av olika slag. Fyra av dem är de mikronesiska och polynesiska mikrostaterna Nauru, Palau, Tuvalu och Marshallöarna, med inalles 100k invånare.
Ytterligare fyra återfinns i Karibien i form av mikrostaterna Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia samt Saint Vincent och Grenadinerna med samanlagt 310k invånare, plus den betydligt större bananrepubliken Haiti med 11M medborgare.
Afrika har bara en kvarvarande entitet som erkänner den illegitima regimen i Taibei, nämligen Swaziland med dryga miljonen invånare. De övriga tre återfinns i Latinamerika, nämligen Belize (440k), Paraguay (7M) och Guatemala (18M).
Det smutsiga dussinet representerar således 12 av 193 stater i världen, eller drygt sex procent, men eftersom det främst är småstater är motsvarande andel i befolkning 37 miljoner av åtta miljarder, eller fyra promille. Det är till den skaran Söder och tomtegänget vill ansluta, uppenbarligen utan att förstå de ekonomiska och diplomatiska ramifikationerna av ett sådant hjärndött agerande.
Honduras (10M) har dock förstått vikten av gynnsamma ekonomiska förbindelser, och är således det senaste landet i raden att byta sida, efter att grannlandet Nicaragua nyligen tog den vägen. Det är uppenbart att såväl Belize som Guatemala står på tur när Kina tar sig an USA:s bakgård av latinamerikanska länder, och skaran som låter sig köpas av Taibei närmar sig snabbt noll.