Kategorier
Kina Politik Taiwan USA

Taiwan kommer hem

Taiwan är ett fritt land, och ska så förbli. Det menar i alla fall DN-tidningens ledarredaktion, utan att närmare specificera vem som i så fall ska borga för den friheten – några svenska liv lär i vart fall inte offras för den sakens skull.

Man menar förmodligen att USA måste ta smällen att gå i krig mot Kina för att värna Taiwan, även om simuleringar visar att Kina avgår med segern och att USA inte har den uthållighet som krävs. USA har heller aldrig sagt sig vara berett att komma till undsättning, utan har en medvetet ambivalent strategi. Och inte heller den amerikanska opinionen är sugen på att låta offra unga amerikaner i ännu ett krig.

Krig är å andra sidan bara möjligt om Taiwan gör slag i saken att deklarera självständighet, eller om man låter amerikansk trupp stationeras på ön. I dagarna offentliggjorde man «hemligheten» att amerikanska specialförband tränar taiwanesiska styrkor, men det är ingen permanent installation och är snarare att anse som ett utbildningspaket som är en del i Taiwans omfattande investeringar i amerikansk materiel.

Trupp på Taiwan har USA inte haft sedan 1979, då man kovände och erkände principen om ett Kina, med Beijing som legitim företrädare. Skulle man frångå den principen kommer kriget som ett e-mail i inkorgen.

Taibei brukar säga att man inte behöver utropa självständighet eller ändra konstitutionen, eftersom man i «praktiken» är ett självständigt land, om än bara erkänt av en handfull stater världen över. Att man inte deklarerar formellt eller konstitutionellt oberoende beror på att det omedelbart skulle leda till invasion från fastlandet – vad är en sådan «självständighet» egentligen värd?

Således råder status quo, eftersom det är vad geopolitiken och den taiwanesiska demokratin kräver. Frågan om självständighet splittrar populasen, samtidigt som få identifierar sig med Kina under Xi Jinping.

Det är kanske Taiwans bästa och enda chans att låta de historiska bojorna lösas upp med tidens tand, i hopp om att Kina småningom ska förändras så pass att man släpper saken. Ett datum är 2049, hundraårsfirandet av Folkrepubliken, varvid bäst före-datum kanske har löpt ut.

I annat fall, om man från Taiwans och omvärldens sida fortsätter provocera fram internationell acceptans för självständighet, lär invasionen vara ett faktum, och Taiwan kommer då slutligen hem. Ett tidigare datum är i så fall 2025, då Kinas slagstyrka beräknas vara tillräckligt överlägsen för att minimera förluster och risk för eskalering.

En lindrigare lösning vore att självmant återförenas under generösa villkor om evig autonomi, det vill säga att den taiwanesiska demokratin fortlever, men under en formell kinesisk överhöghet i fråga om territorium och utrikespolitik. En sådan lösning skulle dock fordra politisk förskjutning från Cai Yingwens JMD till nationalisterna i GMD samt förändrade attityder bland allmänheten, vilket för närvarande inte finns på kartan.