Kategorier
Japan Kina Politik Taiwan USA

Taiwan under blockad

Som väntat bjuder Beijing på stort fyrverkeri dagarna efter att amerikanska regeringsrepresentanten Pelosi avlagt officiellt besök i Taibei och därmed brutit mot den egna ett Kina-policyn. Skalan är dock betydligt större än väntat, och motsvarar i princip en blockad av Taiwan under tre dagar.

Befrielsearmén bedriver en blixtsnabbt arrangerad storövning i sex områden, strategiskt belägna i närheten av större hamnar och flygfält, samtidigt som man har utfärdat förbud mot att vistas i eller passera berörda områden. Saken visar att man förstås har färdiga planer att på kort tid iscensätta en invasion.

Man flexar musklerna i första hand för att skicka en signal till Taiwan, men även till Väst om att man inte tolererar officiella besök av det slag som just har timat. Samtidigt måste man lägga sig på en nivå som inte leder till direkt konfrontation med amerikansk flotta stationerad i området.

USA kan måhända tänkas vilja iscensätta en demonstration om «navigeringsfrihet» i området, varvid stormakterna riskerar hamna på direkt kollisionskurs. En skur Dongfeng har även slagit ned i vattnen utanför Yonaguni (与那国) och därmed dragit in Japan i utvecklingen.

Men spelets regler är sådana att det nu är den andra sidan som ska förhålla sig passiv medan Kinas ursinne pågår, och därefter får man söka hitta nya öppningar i det vidare diplomatiska spelet. Det vore helt enkelt inte rationellt att just nu plocka upp Beijings kastade handske, för då eskalerar det snabbt.

Folkets befrielsearmé övar i sex områden runt om Taiwan fram till söndag.