Kategorier
Politik

Tankesmedjan Säpo smider nya ränker

Expressens ledarsida gör som kollegan i Göteborg, tiger om Israels folkmord i Gaza. Och den som tiger, samtycker. Speciellt när man ständigt från denna klick av kommersmedier anlägger synpunkter åt andra hållet och tjatar sig fördärvade om Hamas. Men judiska intressen har förstås ingenting att göra med svenska tidningars oberoende, det är mest en konspirationshypotes. Ju.

Nytt bränsle fick man när israeliska säkerhetstjänsten Mossad i dagarna fick för sig berätta att svenska gängkriminella minsann står i Tehrans sold, bland annat med uppgift att slå mot «judiska mål» i Sverige. Därmed blev kampen mot gängen «ännu viktigare», menar tidningen.

Men det som synes vara är inte alltid, och vad vi har här är nog mer en psyop än realitet, ett stycke propaganda avsett att stänka skit på Israels ärkefiende Iran och samtidigt äska stöd för den israeliska saken. Att söka sympati i ett besvärligt läge när Västs egna domstolar antyder israeliskt genocid.

Det är nämligen inte kutym att säkerhetstjänster läcker information till pressen, annat än om man vill «bilda opinion», det vill säga preppa allmänhten på lämpligt vis i psykologisk mening, att föra fram eller stärka det egna narrativet. Allmänheten är godtrogen, och så även pressen, som pliktskyldigast propagerar budskapet med ett minimum av ifrågasättande.

Förvisso kan det verkligen förhålla sig så att medlemmar i Foxtrot och andra kriminella hobbyklubbar kontrakteras av såväl Iran som annan främmande makt, ty i dessa läger finns inga skrupler. Man gör i princip business med alla. Men det betyder inte att man är alldeles dum i huvudet och får för sig att angripa specifikt judiska måltavlor av civil art, eftersom det får räknas till kontraproduktiv verksamhet. Terrorism står helt enkelt inte på gängens dagordning.

Det finns inte heller några indikationer på att sådana dåd har ägt rum i vare sig Sverige eller övriga EU, medan det däremot finns en större mängd angrepp av arabiskt ursprung mot judiska måltavlor, vanligen i al-Qaidas regi, det vill säga pur terrorism av ideologiskt slag. Om den hierokratiska regimen i Tehran hade velat gå samma väg hade det helt säkert synts, men man har helt enkelt inte sådana vettlösa mål – fienden är Tel Aviv, inte judar i förskingringen världen över, och inte heller mullorna är galenpannor.

Men såväl Kristerssons regim som Säpo tackar och tar emot, eftersom det passar det egna narrativet perfekt. Man får anledning att ställa till med presskonferens och berätta att främmande makt minsann är på busets sida – inte undra på att vi inte får bukt med gängen!

För Säpo, som på senare tid har kommit ut som ideologisk tankesmedja åt regimen och de etablissemangsnära medierna, ger det samtidigt tillfälle att inskärpa att Iran numera är ett «hot» mot Sverige, tillsammans med Ryssland och Kina. Av en ren tillfällighet de tre stater som USA målar upp som «huvudfiender», en världsbild som Sverige numera officiellt linjerar med, i egenskap av amerikansk vasallstat. Av dessa tre är dock enbart Ryssland ett hot i verklig mening, medan Kinas och Irans intressen begränsar sig till dissidenter.

Samtidigt sitter EU-agenten Johan Floderus i iranskt förvar sedan 2022, och frågan är vad denna spottloska mot mullorna i Theran kan innebära för möjligheterna att få vederbörande fri. Hur det är med den trögtänkte Strömmer vet jag inte, men Säpo måste rimligen ha tänkt igenom saken, och så även stassmister Kristersson. Eller?

Foxtrot rekar i synagoga… eller hur⸮