Kategorier
Europa Politik Ryssland

Verklighetskontroll

Bryssel tänkte skicka en tusenlapp från mig och dig och varenda europé till den korrupta regimen i Kiev, men Orbán Viktor satte sig på tvären, främst för att tvinga fram utbetalning av frysta EU-medel till Budapest. Säkerligen finns även ett element av tvivel kring vad fortsatt stöd egentligen gör för nytta, en tanke som får allt större fäste på båda sidor pölen.

Men det är inte bara pengaströmmen till Zelenskyj som sinar och allt mer ifrågasätts. Även rationalen för de omfattande sanktionerna och andra element av ekonomisk krigföring mot Moskva, som pristak för olja, synas nu i större utsträckning, även av etablissemangsnära propagandamedier.

Det visar sig nämligen att sanktionerna inte har avsedd effekt, utan enkelt kringgås genom handel med världens två folkrikaste nationer Indien och Kina. De båda senare har ökat sina inköp av olja och gas, i utbyte mot export av gods som är sanktionerat i Väst. Även västligt gods slinker genom den porösa ryska gränsen, främst genom Centralasien, varför ingen brist föreligger i landet på någon som helst vara.

EU:s konstlade «pristak» har Ryssland enkelt rundat, och kan därför sälja till marknadspris till intressenter världen över. Det är inga svårigheter att skyffla olja från en tanker till en annan och därmed undgå försäkringsbojkotten mot ryska fartyg. Vidare är det så att inte ens Europa klarar sig utan den ryska oljan och gasen, eller för den delen en rad andra produkter, varför man fortsätter att finansiera Moskvas fälttåg.

Vidare slår sanktionerna mest mot EU, som formellt är i recession med -0.1 % tillväxt, att jämföra med Rysslands positiva tillväxt om 5.5 %. Avindustrialisering i Tyskland i kombination med energikris orsakar svåra interna blödningar i den europeiska ekonomin, som tar stryk i förhållande till USA, Kina och övriga världen.

Det är de omständigheterna man ska ha i åtanke, tillsammans med den ukraïnska oförmågan att slå hål på de ryska värnen, när man begrundar förutsättningarna för fortsatt krigföring gentemot Moskva. Det kan vara dags att gnugga sig i ögonen och nyktert konstatera att tiden är inne för att bilägga tvisten och gå vidare.