Kategorier
Europa Kina Kultur Politik

Visumfrihet med Kina förverkligad

Önskemål om visumfrihet med Kina uttrycktes härstädes för en del år sedan, eftersom en sådan regim skulle gynna turism, handel och andra utbyten. Men det var alldeles innan debaclet med den store poeten Gui Minhai, Trumps entré på världsscenen samt inte minst senare förvecklingar under amerikansk ledning.

Sverige tappade alldeles fattningen, och har inte repat sig sedan dess, utan har tvärtom istället tagit steget fullt ut i amerikanskt vasallskap, omfattande lydnad i fråga om att mota bort Huawei samt att banna konfuciusinstitut. Vårt land har av någon anledning tagit täten i kinahatarligan, vilket är sorgligt för oss kinakännare och en black om foten för nationen.

Men Kina har på unilateralt initiativ nu faktiskt genomfört en sådan reform, även om det naturligtvis är uteslutet att Sverige skulle omfattas av en sådan. Det är istället medborgare i Tyskland, Frankrike, Spanien, Nederländerna, Italien och Malaysia som kommer i åtnjutande av femton dagars visumfrihet, varvid man slipper den bökiga administrationen och den dyra extrakostnaden.

Därmed öppnar sig möjligheten för dessa lyckligt lottade medborgare att frekvent resa till Kina under kortare turer av shopping, semester, business, fotografiska expeditioner och vad det nu kan röra sig om. Det är en dröm för såväl privatpersoner som företagare som har täta kontakter med landet.

Man kan räkna med att reseströmmarna till Kina kommer att öka markant, vilket naturligtvis är avsikten. Turismen i Kina tappade ordentligt med fart under pandemin, och har ännu inte repat sig. Särskilt är det utländska turister som sviker, delvis på grund av förändrat sentiment i mer negativ riktning, men även på grund av större krångel i jämförelse med att resa visumfritt i Väst.

Huruvida de berörda länderna småningom reciprokerar återstår att se, men det torde bli fallet, eftersom det skulle smörja även dessa länder med kapitalstark kinesisk turism samt inte minst underlätta affärsrelationer i båda riktningar.

Kina är något av världsmästare i turism, i vart fall av den inhemska sorten, med synnerligen välplanerade arrangemang över hela riket. Men man har nog ännu att finslipa för utländska turister, exempelvis med tillräckligt språkkunniga guider, smidig internetåtkomst över VPN, snabbanpassning till digitala köp över Weixin samt enklare kortbetalning – man har prioriterat de egna kortföretagen, men slöt nyligen ett avtal med AmEx.

Därmed stärker Kina banden med Europa i en tid då Bryssel söker «riskminimering» eller rent av «frånkoppling» i tillämpliga delar, varvid man förbigår Bryssel och vänder sig direkt till folken. Initiativet torde inte minst uppskattas av det tyska näringslivet.

Turistmålen i det enorma Kina är outsinliga, och man skulle kunna spendera flera liv med att besöka nya resmål, intressanta landmärken, spännande installationer, sceniska vyer, gemytliga byar och så vidare.