Kategorier
Kina Politik

Förljugna britter

Storbritannien vänder på klacken i fråga om Huawei. Från att tidigare ha upplåtit upp till en tredjedel av sitt 5G-nät till Huawei, lyder man nu USA:s uppmaning att straffa ut det kinesiska telekomföretaget. Därtill ska all befintlig utrustning från företaget vara utbytt senast 2027.

Britternas förändrade inställning lär till stor del bero på spelet om Hongkong och det amerikanska embargot mot att leverera komponenter till Huawei. Överlag kan man se att länderna i Five eyes nu allt mer samordnar sin politik, med udden riktad mot Kina – tillsammans med fientliga krafter i Kinas närområde, som Japan och Taiwan.

Beslutet innebär att 5G försenas i Storbritannien med tre år, och att notan saltas med ytterligare tjugo miljarder kronor. Därtill lär komma ett kinesiskt svar som kostar britterna än mer i exportintäkter, pengar man egentligen inte har råd att förlora när brexitkalaset ska betalas och corona lamslår ekonomin.

Även världen i övrigt observerar att Storbritannien bryter ett löfte, och frågan man ställer sig är hur pålitliga britterna egentligen är. Beslutet är av samma svajiga karaktär som kännetecknar Donald Trumps politiska vilda västern, med olika besked från dag till dag.

Hur Europa ställer sig är ännu oklart, och det finns två linjer, med Sverige som en amerikansk-brittisk lakej och Tyskland respektive Frankrike som en motkraft som väljer att ta en självständig väg. EU är naturligtvis betydligt mer lierat med USA än med Kina, men man är ändå mån om att inte bli en amerikanska vasall – man har i färskt minne att amerikanerna inte är helt pålitliga i dessa sammanhang.

Huawei går inte under på grund av dessa motgångar, utan har utöver en gigantisk hemmamarknad även övertaget i övriga världen, och man fortsätter att redovisa högre vinster. Utvecklingen innebär dock att teknoprotektionismen fortsätter, och att vi får en polarisering som i slutändan kan leda helt fel.