Kategorier
Hongkong Kina Politik

Farväl till Hongkong

Huang «Joshua» Zhifeng (黄之锋) är den kristne studentledaren som för något halvår sedan gjorde en mindre politisk världsturné i syfte att vädja till politiska ledare att straffa Beijing genom att angripa Hongkong, bland annat genom att ta bort stadens handelsprivilegier.

«Joshua» har nu blivit sannspådd, sedan US-presidenten skrivit på ett dekret om att avveckla USA:s handelsrelation med Hongkong. Nu då? Vad är den vidare planen, herr rebell? Tror han möjligen att Beijing kommer att vika sig inför allt större tryck från främst Five Eyes och eventuellt övriga världen och därmed dra tillbaka den nödvändiga säkerhetslagen?

Kommer inte att ske. Och därmed har «Joshua» bidragit till att besegla stadens öde. 汉奸 (hànjiān) kallar man sådana i Kina. Förrädare. En fiendens nyttiga idiot som genom sitt agerande inte har hjälpt Hongkong, utan stjälpt det.

Hongkong har därmed begått självmord, eller rättare är kanske att «demokratirörelsen» har mördat staden. En liten klick hjärntvättade separatister av främst studenter har i sin naiva tro på ett «självständigt» Hongkong belägrat, ockuperat och terroriserat staden, påhejade av kinafientliga medier och politiker utomlands.

Småningom lär det gå upp även för «Joshua» och hans kumpaner att omvärlden ger blanka fan i Hongkong, och bara ser staden som en murbräcka för att angripa Kina. Vilket man nu gör, på stadens bekostnad. Härifrån finns faktiskt ingen återvändo, och Hongkongs status kommer successivt att minska i förhållande till allt rikare och mäktigare städer på fastlandet.

«Joshua» själv lär inte ha något annat val än att slutligen migrera till Taiwan eller något annat land som vill ta emot bråkstaken. Nej, han är inte välkommen i Storbritannien, eftersom han saknar ett BNO-pass.

Möjligen kan han komma ifråga för «politisk asyl», men det troligaste är att de länder han ställt sin förhoppning till i slutändan sviker honom. Hans bästa hopp är kanske en plats på något laogai i Xinjiang, i alla fall om han vill undvika att bli avrättad av triaderna på öppen gata i Hongkong. Detta inte menat som sarkasm eller ironi.