Kategorier
Politik

Hemlig dataavläsning

Regimens Mikael Damberg (S) meddelar att man nu kommer att ge polisen rätt att i vissa fall tillämpa så kallad hemlig dataavläsning i syfte att angripa gängkriminalitet och annan grov brottslighet. Förslaget kommer att passera riksdagen, men blir i praktiken verkningslöst.

Ty krypterad kommunikation är krypterad, och kan inte avläsas. Man har i Australien och en del andra länder försökt upphäva matematikens hårda lagar med juridikens amöbamjukare varianter, men det är förstås dömt att misslyckas.

I USA har man länge sökt implementera bakdörrar i krypteringsprotokoll, vilket industrin aldrig kommer att gå med på, då det gör krypteringen värdelös – bakdörrarna blir i ett nafs tillgängliga för banditer, och ditt bankkonto riskerar att stå vidöppet för bedragare som knäcker dörren. Bara lägg ner.

Själv känner jag en viss tillfredsställelse i att staten saknar förmåga att bryta sig in i mina digitala enheter. Alla hårddiskar är krypterade och telefonen har en lösenfras på 30+ tecken. Inte för att jag har något att dölja, utan tvärtom har jag rent heroin i påsen. Det är en principiell fråga om att staten inte har med privata angelägenheter att göra, att man inte har rätt att godtyckligt snoka så som man har haft för vana i köttvärlden.

Vore jag en förhärdad brottsling skulle jag vara än mer aktsam, och skulle av lätt insedda skäl aldrig använda en enhet som jag förlorat kontrollen över. Jag skulle nyttja kontantkort från andra länder i en tillfällig mobiltelefon, och aldrig för annat än primära syften. Inga knasiga appar, utan standardprogram i sandlådad miljö. Det är helt enkelt inte troligt att polisen har förmåga att implementera nolldagshål, de är ljusår från den förmågan.

Lagen kommer istället att nyttjas för annat, som att nita oppositionella och annan lågt hängande frukt, pensionärer som gör sig skyldiga till det «grova» brottet missaktning mot folkgrupp på Facebook och liknande. Gängbrottsligheten kommer man inte åt med sådana metoder, utan kräver en helt annan inriktning. Polisen måste bort från datorerna och ut på gatorna, för att gripa dem det berör. Bara genom hårda tag mot buset och en förändrad migrationspolitik kan man råda bot på problemet.