Vad är det nyttigaste man kan äta, enligt den högt värderade expertisen vid landets myndigheter ansvariga för kostråd och näringsrekommendationer? Råden som ges är inte alltid lättförståeliga eller ens koherenta, men kan enkelt förklaras med några exempel, neddummade på befolkningsnivå.
Rekommendationer av det slaget har funnits sedan 1972, då Socialstyrelsen introducerade den svenska matpyramiden, som sedermera gick på export till USA och så att säga bildade skola. Modellen togs fram med hänsyn till såväl ekonomi som den då arbetande klassens behov av energirik föda, med den tidens (alltjämt oförändrade) föreställning om vad som är nyttigt.
Ekonomin hade att göra med den dyra maten för tiden, vilket minner en del om dagens situation. I den stora och tunga basen för pyramiden fanns således kolhydratrika livsmedel som bröd, potatis, pasta och ris, föda som ger energi och är någorlunda billig.
I mitten av pyramiden återfanns grönsaker, frukt och bär, som skulle hjälpa till att hantera det stora intaget av kolhydrater, bland annat med C-vitamin och fibrer för att förhindra alltför stora insulinspikar och andra negativa effekter av kolhydrater. I den lilla toppen fanns så kött, fisk, ägg, mejeri och matfett, inte minst på grund av kostnaden.
Den berömda annonskampanjen om att Socialstyrelsen rekommenderar sex till åtta skivor bröd om dagen härrör från just matpyramiden, som initialt blev en flopp av stora mått, men fick viss popularitet när man tog hjälp av näringslivet. Den kopplingen har sedermera permanentats.
När pyramiden fann sin väg till USA påbörjades den amerikanska resan mot dagens fantastiska hälsonivåer, och det är också USA som sedan dess har satt tonen för nyare modeller. Mest populär numera är den så kallade tallriksmodellen, som alltjämt prioriterar kolhydrater. Nytt är emellertid att kött har ersatts av «hälsosamma proteiner», med vilket menas baljväxter och annan proteinrik plantbaserad föda.
Även Livsmedelsverket har en sådan tallriksmodell, och man har på samma sätt förklarat rött kött vara farligt för såväl hälsan som klimatet. Numera rekommenderas högst 350 gram kött, inte per dag som man skulle kunna tro, utan per vecka. Närmare åttio procent av tallriken ska således utgöras av korn, gryn, potatis, ris, rotfrukter, grönsaker, bär och frukt.
Ett annat paradigm gäller valet av matfett, där mantrat sedan länge är att sky mättade fetter i smör och grädde som pesten. Istället är det de «mjuka» «vegetabiliska» oljorna med omättade och fleromättade fetter som rekommenderas, fröoljor som rapsolja, solrosolja med mera. De lanseras som «nyckelhålsmärkta», eftersom de sägs innehålla omega-3 och motverka hjärt- och kärlsjukdomar.
Tallriken för den som rör sig regelbundet
För den som rör sig regelbundet kan grönsaksdelen och potatis-pasta-gryn-delen vara lika stora. För personer som är mycket fysiskt aktiva, och därför behöver mycket energi, kan potatis-pasta-bröd-gryn-delen ökas ännu mer.

Angående kostråd skriver Livsmedelsverket sålunda på sin hemsida: Välj gärna grova grönsaker som rotfrukter, samt Välj nyttiga oljor i matlagningen, exempelvis rapsolja eller flytande matfetter gjorda på rapsolja. Noggrann efterforskning har gett vid handen att McDonald’s pommes frites uppfyller dessa kriterier till hundra procent, och därför måste anses vara den ideala födan enligt myndighetens rekommendationer.
McDonald’s pommes frites är rotfrukter, det vill säga potatis, tillsammans med de «nyttiga» fetterna rapsolja och solrosolja i så riklig kvantitet att man nog blir immun mot hjärt- och kärlsjukdom. De kolhydrat- och C-vitaminrika potäterna är dessutom friterade i en hälsosam kombo av raps- och solrosolja.
Denna vegetariska produkt kompletteras lämpligen med en McVegan veganburgare, fri från skadligt kött och farligt animaliskt protein av det slag människan har ätit under hela sin utveckling innan industrin gav nyttigare livsmedel. Istället följer innehållet i stort tallriksmodellen med gryn, korn och mjöl i brödet, grönsaker i innanmätet samt «nyttiga fetter» som raps- och solroslja i riklig mängd. Det är idealburgaren, fylld med «hälsosamt protein» i form av soja och ärter i kombination med nyttiga grönsaker som tomat, paprika, sallad och gurka.
Detta är klimatsmarta, köttfria produkter med ett minimum av mättat fett, fullspäckade med «nyttiga mjuka» oljor och fullt i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer i övrigt. Sköljes lämpligen ned med en sockerfri Coca-Cola Zero Sugar eller en «mager» «ekologisk» «lättmjölk», även det i enlighet med kostråden. Nu vet du, och kan alltså med gott samvete ta dig en tur till Donken med familjen. Tack för den, USA!
