Kategorier
Kina Politik

När censuren krackelerar

Brottet ägde rum i ett provrum vid det japanska modeföretaget Uniqlo (优衣库, Yōuyīkù, Excellenta kläder-lagret) i populära området Sanlitun (三里屯) i Beijing. En man och en kvinna förevigade sig själva och sin sexakt med en mobiltelefonkamera, och resultatet publicerades sedermera på mikrobloggen Weibo (微博).

Spridningen blir viral. Den kinesiska delen av internet lyser upp som ett veritabelt flipperspel, och nätpolisen med dess många frivilliga medhjälpare står maktlösa inför anstormningen. Polisen i distriktet Chaoyang rapporteras se allvarligt på saken, och inleder en förundersökning, med resultat att fem personer idag har gripits, de två turturduvorna inkluderade.

Orden som emanerar från Partiet berättar om att händelsen utgör ett gravt brott mot socialistiska kärnvärden (严重违背社会主义核心价值观), samtidigt som man misstänker att företaget Uniqlo är delaktigt i marknadsföringssyfte. Om företaget står bakom, menar man att de två medverkande i filmen har fått sitt privatliv röjt. Om det å andra sidan är de två medverkande själva som är upphovspersoner till filmen, är de att anse som grava brottslingar som äventyrar allmänhetens moral och känslomässiga hälsa.

En sådan neurotisk reaktion är dömd på förhand att orsaka vidare viral spridning, nämligen till den mer fria Västvärlden, där filmsnutten också kommer att finnas tillgänglig för all evig framtid. I Kina är man uppenbarligen inte bekant med Streissand-effekten, eller så tror man att man kan kringgå den med omfattande censur.

Filmen i sig är på intet sätt märkvärdig, utan är en monoton akt i dryga minuten, utan att visa något väsentligt. Innehållet går inte att klassificera som pornografi, men kan däremot uppfattas som obscent eller anstötligt, och är därmed föremål för lagen så som den är skriven (对制作、复制、出版、贩卖、传播淫秽电子信息等涉嫌构成犯罪的,依法追究刑事责任).

Men här ser vi också hur censuren kan omintetgöras, och kineserna ser det givetvis också. Det räcker med en kritisk massa av händelser för att överbelasta censurapparaten, och då står Partiet egentligen maktlöst. Nog för att man kan släcka hela nätverk i regioner av mindre ekonomisk betydelse, men det är inte möjligt i storstäderna utan att få efterverkningar på ekonomin. Systemen för en mjuk folklig revolution är på plats.

Brottsplatsen, Sanlitun Uniqlo. Företaget står naturligtvis inte bakom händelsen, men har icke desto mindre fått en fantastisk reklam.