Kategorier
Hälsa

Skadligt bordsfett

Statsmedierna upplyser om att det råder «priskrig» på «smörgåsfetter», efter att dylika fetter inflaterats till stratosfäriska prisnivåer under ett par års tid. Härvidlag sägs de «växtbaserade» bordsmargarinen konkurrera med de «smörbaserade», men terminologin är vid närmare granskning inte helt korrekt.

På en traditionell smörgås har man förstås smör och inget annat, sådant naturligt smör som har smält i rumstemperatur under en tid. Det är därför det heter smörgås, snarare än «margaringås». Det enda «smörgåsfett» som finns är således smör, och det borde vara ett skyddat varumärke.

Analoger med andra sorters fetter är «bordsfett», som är en synonym för margarin, en produkt som framställs i kemiska fabriker och inte förekommer i fritt tillstånd i naturen. Det är en ultraprocessad form av fett, med inslag av transfett omfattande ett par procent, plus ett antal carcinogena ämnen.

Transfett orsakar reaktiva kedjereaktioner i cellernas mitokondrier, och är därmed en källa till kronisk inflammation, som i sin tur är grundorsaken till en rad folkhälsosjukdomar, från diabetes och högt blodtryck till cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Men statsmedierna och Rapsböndernas centralorganisation (Livsmedelsverket) nöjer sig med det faktum att dylika margarin är «växtbaserade», ett magiskt ord som antas medföra hälsobringande egenskaper enbart i kraft av dess högst avlägsna plantbaserade källa.

Men innan dessa raps- och solrosfrön omsätts i flytande olja krävs ett par varv i process i kemisk fabrik, omfattande upphettning i flera led, behandling med lösningsmedlet hexan (ett bensinliknade och cancerframkallande ämne), blekning, färgning, smaksättning och härdning. Slutprodukten kunde inte vara längre från naturen, utan är en kemikalie som kroppen inte vet att hantera.

Detta är också varför de «plantbaserade» fröoljorna (rapsolja med flera) respektive margarinerna är så mycket billigare än äkta naturligt smör. Det är kemiska kopior av originalet, framställda i massproduktion som ger betydligt högre avkastning än att nyttja den långsamma naturens produkter. Därför kan man också «priskriga» med sådana kemikalier, för att marginalerna är så mycket större.

Exempelvis kostar ett paket «Lätta» mindre än hälften av motsvarande mängd smör, samtidigt som vinstmarginalen är minst den dubbla. Men sagda «Lätta» är en ultraprocessad produkt som utöver inflammatorisk omega-6-haltig raps- och solrosolja dessutom är raffinerad med modifierad stärkelse (varför har man kolhydrater i fett?), emulgeringsmedel, konserveringsmedel och aromämnen.

Detta giftiga margarin breder man därefter vanligen på ett likaledes ultraprocessat «bröd», med ingredienser som vegetabilisk olja (ännu mer rapsolja), maltextrakt (socker), dextros (socker), sirap (socker), emulgeringsmedel och andra kemikalier. Det blir en double whammy av transfett och fritt socker, som orsakar metaboliskt ragnarök i mitokondrierna och gör dig svårt sjuk med tiden.

Egentligen ska man inte blanda större mängder kolhydrater (socker) med fett, utan konsekvent välja endera energikällan, men om man nu verkligen vill ha en «macka» ska brödet vara bakat av grovmalet mjöl, vatten och jäst och inget annat, samtidigt som fettet ska vara äkta smör och inget annat. Pålägget kan vara vilken animalisk eller växtbaserad ingrediens som helst, så länge det inte är ultraprocessat: skinka, tomater, sallad, ost.

Det är en synnerligen god idé i allmänhet att vara snål och dryg och att spara så gott man kan, men när det gäller matfett är priset inte en faktor. Det rör sig om helt olika produkter, och giftiga kemiska produkter som «Bregott» och «Lätta» kan inte tillnärmelsevis konkurrera med naturligt matfett som smör. Du tror dig tjäna någon krona, men den enda som tjänar är fabrikören av detta gift, och du betalar med din hälsa och ytterst ditt liv.