Kategorier
Kultur Politik

Varannan krona damkronornas?

Kommunistwebben beklagar sig över att damerna inte ens tjänar hälften så mycket som herrarna under det pågående mästerskapet i fotboll för det täcka könet. Tanken här är att lika arbete ska rendera lika lön, vilket förstås är rimligt, men är det verkligen fråga om «lika arbete»?

Tveklöst uträttar man samma slags värv i princip genom att sparka på en boll enligt en viss regeluppsättning, och kanske lägger man även ned lika mycket tid på att uppnå erforderlig nivå av skicklighet.

Men i en marknadsekonomi är ersättningen given av hur mycket arbetet genererar i form av intäkter, och den tragiska sanningen här är att damerna inte drar in pengar i samma ordning som herrarna. Publiken är avsevärt mindre, särskilt i strömning, vilket avspeglar ett betydligt svalare intresse bland allmänheten.

Det beror på att damernas turnering ses som ett slags handikappvariant av herrarnas, och om man ställde damer mot herrar skulle det kvinnliga landslaget inte ha en chans mot valfritt herrlag i division sju. I meritokratins och rättvisans namn undrar man varför mer meriterade spelare med snopp ska förfördelas gentemot mindre bemedlade spelare med snippa?

Man kunde lika gärna slå fast att ungdomarna i Gothiacupen skulle ha samma slags ersättning, eftersom man ju utför samma slags arbete? Eller varför inte ge deltagarna i bögspelen i Hongkong samma slags kompensation som de verkliga proffsen?

Kompensation efter prestation är den enda bärbara principen i meritokratins namn. Om damerna vill tjäna mer pengar får de göra sig mer attraktiva på marknaden. Förslagsvis kan man sluta gå ned på knä och utöva annan woke-aktivism, och kanske istället visa tuttarna?