Kategorier
Politik USA

Dagen då USA föll

Så går ridån ner för USA, i en kombination av «färgrevolution» och pandemisk katastrof. Världens självutnämnda demokratiska fyrbåk förbyts i västvärldens skam när den sittande presidentens trupper stormar parlamentet, och USA får slutligen själv smaka på den upprorets medicin man har förespråkat i så många andra länder. It is a beautiful sight to behold.

En del tycks tro att problemet kommer att försvinna med Trump om två veckor, när farbror Biden svärs in. Men den amerikanska splittringen föregick Trump, och den kommer att fortsätta efter Trump – han var härvidlag endast ett symptom, inte en primär orsak. USA:s problem har bara börjat, och det vi bevittnar är inget mindre än början av supermaktens fall.

Trump kan även ägna sina sista två veckor i galenskapens tecken genom att bränna broar och förstöra så mycket som möjligt för sin efterträdare, inte minst genom att fortsätta mucka gräl med Kina. När han väl avhyses från Vita huset blir han för den skull inte maktlös, utan kommer att fortsätta vara en populistisk agitator i klass med Hitler.

När Biden väl tillträder är det som marskalk för ett försvagat USA, och han har en lång uppförsbacke. Dels har han att reda ut pandemin, och dels har han mycket att stå i för att återställa forna allianser. Därtill måste han stabilisera relationen med ett Kina vars position har stärkts betänkligt under pandemins verkningar.

Men allra tyngst blir uppdraget att försöka hela nationen och läka alla sår, en uppgift som kan visa sig vara omöjlig givet polariseringen mellan globaliseringens vinnare och förlorare respektive stad och land. Hans omfattande reformagenda av att dubblera minimilönen och utöka obamacare innebär omfattande skattehöjningar och därmed på sikt ett ekonomiskt försvagat USA.

Att förutsäga framtiden går inte, och det är för all del möjligt att Biden lyckas stabilisera situationen – men det mesta talar emot, och att det kommer att bli fortsatt stökigt även under hans mandatperiod. Inhemska uppror av alla de slag i kombination med en avgrundsdjup konkurrens med ett allt vassare Kina borgar för fortsatt kaos, även efter pandemin.