Kategorier
Kina Politik

Fallet Gui Minhai över

Folkåklagarämbetet i Ningbo, Zhejiang, meddelar 2020-02-24 att Gui Minhai av Ningbos hovrätt (motsvarande) har dömts för spioneri (motsvarande) till tio års fängelse och fem års förlust av politiska rättigheter. Gui har inte för avsikt att överklaga, enligt domen.

Det innebär att Gui kan räkna med att släppas fri år 2027, då han har varit föremål för utredning sedan 2017. Dessförinnan avtjänade han två års fängelse för att tidigare ha avvikit från en villkorlig dom, efter att under alkoholens inflytande ha kört ihjäl en tjugotreårig kvinna (eufemistiskt benämnt «trafikbrottet» i svenska medier).

Fallet är således över, och man kan glädjas över att straffet är relativt lindrigt – det kunde ha varit värre. Ett nationellt trauma kan läka, och förhoppningsvis upphör nu de fjantiga uppropen bland den självutnämda kultureliten.

Men det kunde också ha varit bättre, nämligen om man hade låtit tyst diplomati verka och inte larmat och gapat. Mot bättre vetande har man försökt påverka Kina att släppa Gui, ett handlande som bara har varit ägnat att försvåra ärendet. Under en mer pragmatisk approach hade Gui kunnat vara fri sedan länge.

桂敏海,男,汉族,1964年5月5日出生,原籍中国宁波,1996年加入瑞典国籍,2018年经其本人申请依法恢复中国国籍。

2020年1月,浙江省宁波市人民检察院向宁波市中级人民法院提起公诉,指控桂敏海犯为境外非法提供情报罪。宁波市中级人民法院经依法开庭审理,于2020年2月24日公开宣判,认定桂敏海犯为境外非法提供情报罪,判处有期徒刑十年,剥夺政治权利五年。桂敏海表示认罪服判不上诉。

案件办理过程中,司法机关充分保障了桂敏海依法享有的各项诉讼权利。部分社会群众旁听了宣判。