Vänsterkommunistiska SVT är tillbaka med kroppspositivistisk woke, denna gång i en märklig dokumentär om det «smala idealet» och tesen att unga tjejer uppmanas till «svält» på sociala medier. Enligt den syndikalistiska kanalen ska detta tydligen vara «skadligt» beteende, till skillnad från att vara överviktig och fet.
Man intervjuar någon brutta som berättar att hon satt på Donken för att äta «Chicken McNuggets», men tydligen mättade inte skrovmålet av rapsoljefriterad kyckling med frites och Cola, utan hon ville äta «lite mer». Fast då skrollade hon i sitt flöde och – ve och fasa! – möttes av någon «influerare» som berättade om viktnedgång, varför aptiten bara försvann.
Problemet tycks alltså vara Tiktok och sociala medier, och att man där kan «utsättas» för budskap man inte vill höra, trots att algoritmen genererar just sådant man visar intresse för. Problemet tycks däremot inte vara, enligt den intersektionalistiska statstelevisionen, att unga tjejer sitter på Donken och vräker i sig ultraprocessad snabbmat istället för att röra på fläsket och laga egen mat från fräscha råvaror.
Men enligt min ringa åsikt är det just det senare som är problemet, men för all del även perifert att unga glor alldeles för mycket på sina mobiler istället för att röra på kroppen. Däremot är det oftast inget fel alls på de ideal som framförs i sociala medier, och man ska se det mindre som skönhetsideal och mer som hälsoideal – det senare ger det förra.
Den kroppspositivistiska tanken att man duger som man är är nämligen fel, ur hälsomässig synvinkel. Det är en ursäkt för att vidmakthålla ett felaktigt beteende, i det här fallet att hetsäta snabbmat på Donken, vanor som ofelbart leder till viktökning och småningom hälsoproblem.
Sådana vanor måste angripas, och det kan med fördel göras med fettskammande och andra mekanismer för att få vederbörande att göra något åt sin situation. Det är måhända grymt på sätt och vis, men det är effektivt och praktiseras med framgång i Östasien, där man har en betydligt lägre kroppsvikt i största allmänhet.
Tokfel är också att använda termen «svält» för vad som i själva verket är fasta, en av de nyttigaste regimer man kan nyttja för att förbättra och underhålla sin hälsa. Fasta ger autofagi, mitofagi och frisläppande av BDNF, processer som rensar bort cellulärt slagg och stärker kroppens immunförsvar. Till skillnad från verklig svält, som inträder först efter mycket lång tid utan föda.
Alla borde fasta då och då, men man ser typiskt aldrig i den vänsterblivna regimtelevisionen hälsoinriktade program kring sådana praktiker, utan på sin höjd reportage om muslimer som praktiserar halvfasta under Ramadan – men det räknas då inte som «svält», utan som fin exotisk kultur.
Vill man inte fasta går det ändå bra att komma ned i och hålla fast vid en mer lämplig vikt, nämligen genom att sluta äta på Donken, laga sin mat själv och framförallt att äta mättande fett och protein i ägg, fisk och kött hellre än snabba och raffinerade kolhydrater. Samt att tidsbegränsa Tiktok och istället ägna sig åt någon sorts motion.