Kategorier
Politik USA

Heja Trump!

Visserligen är det närmare ett år kvar till presidentvalet, men i princip allt talar för att 77-årige Donald Trump (R) ställs mot 80-årige Sleepy Joe Biden (D), såvida den senare inte innan dess avlider eller avsätts på grund av demens. I det senare fallet ställs då Kamala mot Trump, vilket inte lär förändra utgången.

Det amerikanska vänsteretablissemangets våldsamma försök att smeta ned Trump med kriminella anklagelser har helt enkelt gått i baklås, och i opinionen har han ett allt mer stabilt övertag gentemot Ron Desantis (52 % mot 16 %). Ju mer man försöker stänka ned Trump, desto populärare blir han, i analogi med hur svenska etablissemangsmedier länge angrep Sverigedemokraterna på liknande vis.

Ställningen bland republikanska kandidater.

Väljarna sniffar sålunda fuffens, ett försök att neutralisera Trump innan valet, i en valmanipulation som inte anstår en västerländsk demokrati, men som dessvärre är typiskt för hur den amerikanska skurkstaten har devolverat till en andra rangens bananrepublik.

En del menar här att rättsstaten är oberoende och agerar självständigt, men den samlade bilden är en annan, och det är en fortsättning på hur den djupa staten agerade under Trumps presidentskap, bland annat genom massivt trots i den civila tjänstemannakåren.

Man har dock kapitalt misslyckats i sin ambition, och allt tyder på att Trump blir Republikanernas kandidat vad det lider, och man kan i princip ställa in primärvalen. På samma sätt leder Biden skyhögt gentemot Kennedy, varför även Demokraternas kandidat är given.

Utgången de två emellan är förstås en helt annan sak, och båda är djupt impopulära. Men givet att Creepy Joe sannerligen inte har alla hästar i stallet, är grundtipset att det blir en promenadseger för Trump. USA kan inte återvälja en senildement kandidat, varför man hellre väljer pest än kolera.

Men den pesten – Trump – kan ändå göra stor nytta, bland annat genom att återställa utrikespolitiken till mer normal nivå. Kriget i Ukraïna kan avslutas, kanske inte på en dag, men på ett par månader, samtidigt som relationen med Kina kan stabiliseras. Jag håller därför på Donald Duck, i brist på bättre.

Bilden man vill förmedla av Trump, som en simpel kriminell fånge.