Kategorier
Kina Politik

Meng Wanzhou fri

Frihetsberövad i nära tre år av folkmördarstaten Kanada har Huaweis finanschef Meng Wanzhou äntligen släppts fri, som ett resultat av en uppgörelse med den amerikanska skurkregimen. Hon erkänner sig inte skyldig till anklagelserna, men medger vissa «fakta» i målet om att ha vilselett banken HSBC i Hongkong.

Meng arresterades i december 2018 för anklagelser om att ha brutit mot unilaterala amerikanska sanktioner mot Iran samt bankbedrägeri, i vad som inte kan betecknas som annat än en politisk fars.

Fallet har inget med lagstyre och rättsstat att göra, utan är ett ensidigt initiativ under Trumps regim i syfte att pressa Kina med alla tillgängliga medel. Det är ingen tillfällighet att gripandet skedde i marionettstaten Kanada, ty i varje annat land hade en sådan begäran omedelbart avvisats.

Meng har också under processen från HSBC inhämtat data som motbevisar de amerikanska anklagelserna, men domare Holmes menade att de uppgifterna bättre skulle komma till användning i den senare amerikanska rättegången. Varför då ens ha denna skenprocess om utlämning, om bevis inte hjälper?

USA inser emellertid härav att man inte har något fall mot Meng, och att det är ohållbart att fortsätta denna politiska charad mot Kina. Det är ett arv från Trump som man vill begrava, med så liten prestigeförlust som möjligt. Frisläppandet är även en av de ovillkorliga punkter Beijing har satt upp för normalisering av relationerna.

USA har med sitt agerande emellertid försatt Kanada i en svår knipa, som inte helt säkert blir löst med denna utveckling. De två «spionerna» Michael Kovrig och Michael Spavor ingår inte i uppgörelsen, och därmed kvarstår Ottawas bekymmer. Knarksmugglaren Schellenbergs dödsdom finns också i potten, även om den inte har något med Mengs fall att göra.

Zhongnanhai lär säkert behålla vissa reservationer mot Trudeleau och hans regim, men kommer samtidigt i all kattistisk pragmatism att sträva efter att förbättra relationerna och minimera konfliktytor. Man kan därför anta att de två Michaels utvisas efter en lämplig tid, nämligen så att även Beijing kan rädda ansiktet.

Uppdatering: de två Michaels är redan släppta, varför det ändå tycks ha handlat om en bredare uppgörelse och fångutväxling.

https://www.youtube.com/watch?v=jBskzRywDPQ
En diplomatisk framgång, hävdar man i Kina.