Kategorier
Kultur Vetenskap

đŸ„› Mjölkdrickande folk 🐄

Mjölk Ă€r en biprodukt av djurhĂ„llning, som Ă€r en biprodukt av jordbruket. Sedan mĂ€nniskan började tĂ€mja vĂ€xtligheten för 12 000 Ă„r sedan har vi Ă€ven hĂ„llit boskap, nyttjat dess ull och skinn, Ă€tit dess kött och druckit dess mjölk. Vi har vidare förĂ€dlat mjölkproduktionen genom konstgjort urval, pĂ„ samma sĂ€tt som för sĂ€d och korn.

MÀnniskan har dock i grunden inte förmÄga att tillgodogöra sig mjölk efter puberteten, utan det Àr ett anlag som har selekterats bland djurhÄllande folk pÄ ett flertal platser i vÀrlden, men framförallt i vÄra germanska trakter. SÀrskilt i Norden har vi anlag för att i vuxen Älder producera enzymet laktas, som ansvarar för nedbrytningen av mjölkens laktos.

Man har haft god anledning tro att den laktospersistens som prÀglar germanska befolkningar ursprungligen kommer frÄn jamnakulturens nomader, det stÀppfolk som iscensatte ett befolkningsutbyte i Europa med början för 5 000 Är sedan och grundlade den indoeuropeiska kulturen.

Men Ä andra sidan visar en karta över laktostolerans en gradient med centrum i Danmark, medan persistensen Àr lÄg i trakterna kring Svarta havet, jamnakulturens origo. Jag medger att tanken har slagit mig tidigare, men att jag dÀrvid inte har dragit de korrekta slutsatserna, nÀmligen att laktospersistens uppstod i ett senare skede och pÄ annat hÄll. Indoeuropéerna konsumerade visserligen mejeriprodukter som ost, men var laktosintoleranta.

Laktostolerans i den gamla vÀrlden.

Vetenskapen korrigerar sÄledes den förhandenvarande kunskapen genom en DNA-analys av fjorton krigare vid slaget i Tollense i Mecklenburg-Vorpommern. Omkring 4 000 mÀn och kvinnor deltog i bataljen, som Àgde rum -1250 av orsaker vi inte kÀnner.

Det visar sig att ingen av de tolv mÀn och tvÄ sköldmör man har undersökt Àger den genetiska förutsÀttningen för laktospersistens, samtidigt som de i övrigt uppvisar en typisk centraleuropeisk profil. Det innebÀr att laktostolerans inte uppstod vid den indoeuropeiska migrationen -2500 och framÄt, utan Àr ett senare anlag.

Laktospersistens Àr belagd lokalt frÄn -500 i Nord- och Centraleuropa, med nÀrmast allmÀn utbredning frÄn Är 1000. FrÄn slaget i Tollense fram till högmedeltid har sÄledes ett anlag selekterats fram pÄ mindre Àn hundra generationer, i paritet med selektion av blÄ ögon och ljus hy, eller för den delen sinodont tandrad i en del asiatiska befolkningar.

Evolutionen fortskrider alltsĂ„ fortare Ă€n somliga vill tro, Ă€ven om man i detta fall inte har en aning om mekanismen. Man kan hypotetisera att mjölk och ost ger en rikare proteinkĂ€lla och Ă€r av betydelse under svĂ€ltperioder, men det förutsĂ€tter att boskapen inte svĂ€lter med mĂ€nniskan – grĂ€s Ă€r Ă€ndĂ„ mer bestĂ€ndigt Ă€n odlad sĂ€d.

I sÄ fall borde man se laktospersistens pÄ betydligt fler hÄll i vÀrlden, men i boskapsrika regioner som Indien Àr intoleransen hög, i likhet med övriga Asien. Mjölkdrickande folk finns i mindre utstrÀckning i Mellanöstern och VÀstafrika, men Àr i huvudsak en europeisk företeelse i allmÀnhet och en germansk-keltisk i synnerhet.

Man slÄr fast att laktospersistens inte kom österifrÄn, utan har utvecklats efter den indoeuropeiska migrationen.