Kategorier
Kina Kultur Politik

Zhongnanhai

Vita huset känner de flesta till, nämligen för att byggnaden huserar Förenta staternas president, även om komplexet i sig inte kvalar in på topp tjugo i storlek bland statschefers residens. Ytan är bara runt 5 000 kvadratmeter, med ett sammanlagt värde om närmare 400 miljoner kronor.

Okunnighet är salighet, och därför känner de flesta inte till så många andra kåkar av samma snitt, naturligtvis med undantag för Kreml (plats 9, 275 000 m²), Elyséepalatset (plats 20, 78 000 m²), och kanske möjligen även japanska kejserliga palatset (皇居 / Kōkyo, plats 5, 1 150 000 m²).

Däremot är indiska Rashtrapati Bhavan (plats 4, 1 300 000 m²) mer okänt, likväl som Qaṣr al-Waṭan (plats 3, 1 500 000 m²) i Förenade arabemiraten. Helt säkert känner man dock till tvåan på listan, svenska Drottningholm med 1 624 000 m², men det är alltså inte ett presidentpalats eller liknande, utan monarkens boning sedan fornstora dagar – Sagerska huset fyller funktionen som statsministerns bostad, och är som en friggebod i sammanhanget.

Satellitbild över centrala Beijing. Vidare på den stora avenyn Chang’anjie (长安街) finns shoppingstråket Wangfujing (王府井) öster om Gugong (故宫).

Det allra största komplexet finns som sig bör i Kina, närmare bestämt i Beijing. Namnet Zhongnanhai (中南海) fyller samma roll som Vita huset och Kreml att beteckna regeringen i sig, men är ursprungligen en kejserlig trädgård strax väster om Kejserliga palatset Gugong (故宫) eller Förbjudna staden (紫禁城, Zijincheng), med anor från 1100-talet (dynastin Jin, 1115–1235).

Ytan är inte mindre än 3 400 000 m², med ett angett värde om 400 miljarder kronor, det vill säga tusen gånger mer än Vita huset. Området domineras av de två hav (海, hai) som är konstruerade i parken, nämligen Södra havet (南海, Nanhai) och Mellersta havet (中海, Zhonghai), varur namnet härleds. Xi Jinping själv lär bo på ön i Södra havet.

Beihai (北海)

Man kan här räkna ut att det även finns ett nordligt hav (北海, Beihai), vilket mycket riktigt är namnet på turistparken norr om regeringskomplexet. Men det finns ännu ett sjökomplex norr därom i form av Shichahai (什刹海) eller de tio templens hav, ett område som präglas av febrilt festande nattetid och turistliv dagtid, omfattande just tio tempel av olika inriktning. Attraktionerna ligger tätt i Beijing.

Shichahai (什刹海)

De flesta svenskar och västerlänningar är nog mindre bekanta med Zhongnahai, och förväxlar det möjligen med ett populärt cigarettmärke med samma namn. Men det är ett begrepp man nog bör känna till, även om området i sig inte är öppet för allmänheten.

Kejserliga palatset Gugong (故宫) med dess entré Tian’anmen (天安门)

I teve visar man vanligen Himmelsfridsporten (天安门, Tian’anmen) in till Kejserliga palatset som symbol för Kina, men den verkliga port man borde visa är Nya Kinas port (新华门, Xinhuamen) någon kilometer väster därom, den entré som leder in till komplexet.

Parken har inte alltid utgjort regeringshögkvarter, eftersom huvudstaden har tenderat att flytta runt genom åren, och under en tid utgjorde den ett allmänt grönområde för allmänheten. Men det är ändå en kontinuitet som präglar Kina från kejserlig till modern tid, och ett plejs som är ägnat att imponera på vem som helst som har den äran att bli inbjuden.

Xinhuamen (新华门) leder in till Zhongnanhai (中南海)