Kategorier
Politik Ryssland

Föråldrade plan till Kiev

Creepy Biden och det amerikanska militärindustriella komplexet cashar in ytterligare när Danmark och Nederländerna skänker bort närmare sextio övervintrade F-16-plan till Zelenskyjs korrupta regim. Det följer det tidigare mönstret av att mest skänka skrot till Ukraïna, och därmed kommer utgången i kriget förstås inte att påverkas nämnvärt av tillskottet.

Man kan här observera att såväl Danmark och Finland som andra på senare tid har handlat femte generationens F-35, samtidigt som man har ratat JAS-39 (generation 4.5). Att man skänker bort reservkraften i form av F-16 innebär således att man måste ersätta med ny materiel, vilket ger klirr i kassan hos Lockheed Martin.

F-16 är emellertid fjärde generationens stridsflyg, som utvecklades under 1970-talet. Det är sådana plåtschabrak Biden-regimen säljer till Taiwan i stor mängd, även om myggorna i fråga är helt chanslösa mot fastlandets armada av J-20 Weilong. Men det är förstås utmärkt för amerikanskt näringsliv, samtidigt som man retar Beijing en smula.

Även Zelenskyj är införstådd med detta, vilket är varför han hellre hade fått JAS-39 Gripen som present av Kristersson. Det är visserligen något föråldrat och har inte mycket att sätta emot F-22, J-20 eller för den delen ryska Su-57, men det är klart överlägset F-16.

Kievs problem är att Rysslands luftvärnsrobotsystem S-400 («Триумф») med enkelhet kan plocka ned de F-16 som västmakterna skickar, och att de därmed inte kommer att ha någon effekt. Krigets karaktär är vidare av utnötningstyp medelst artilleribeskjutning, och det är tämligen meningslöst att sätta in F-16 mot skyttevärn.

Däremot kan attackplan av den typen nyttjas för att angripa mål i övriga Ryssland, men det är nog ingen strategiskt god idé av Kiev att vidga omfånget när man inte ens rår på den lokala fronten. I värsta fall ådrar man sig bara Moskvas vrede, och får ganska tunga Iskander över Kiev som svar.

Men det är klart, om det känns bra i själ och hjärta i København och ’s-Gravenhage att skänka skrot till Ukraïna, så bör man väl göra så. Det är ju inte så att man har tänkt igenom konsekvenserna innan, så varför skulle man plötsligt börja göra det nu? Detta handlar mer om mandom, mod och morske män och andra retoriska figurer fjärmade från verklighetens köttkvarn längs fronten i Donbass.

Att slå ut S-400 är ett tämligen dyrt företag, som Kiev inte har resurser till.