Kategorier
Kina Kultur Språk

Inget kinesiskt tecken för kris eller möjlighet

Det hävdas ofta att det kinesiska tecknet för kris också betyder möjlighet, senast framfört av någon blomvas på DN-tidningens ledarredaktion. Det är därmed en sinnebild för den pyramidala okunskapen om allt kinesiskt på den redaktionen, ty det finns inte något sådant tecken.

Kris på kinesiska skrivs 危机 (wéijī), medan möjlighet tar formen 机会 (jīhuì) eller ibland 时机 (shíjī) respektive 机遇 (jīyù). Det rör sig således om sammansättningar av tecken snarare än ett enskilt sådant, med den gemensamma nämnaren i form av tecknet 机 (jī).

机 på egen hand betyder dock vanligen maskin, som i 手机 (shǒujī, mobiltelefon = handapparat) eller 飞机 (fēijī, flygplan) med avledningar som 机票 (jīpiào, flygbiljett), eller som i 发动机 (fādòngjī, motor) och 电动机 (diàndòngjī, elmotor). 机 (jī) i självständig form kan aldrig tolkas som vare sig kris eller möjlighet utan en omgivande kontext, kanske i diktens kompakta form.

機 är den fullständiga formen av det förenklade 机, och betecknar just en maskin, möjligen en vävmaskin eller liknande. Tecknet har radikalen 木 (mù), ett träd som betecknar att den ungefärliga funktionen har att göra med trä, och den fonetiska komponenten 幾 (jī), som är en utlösarmekanism hos ett antikt armborst.

Det som utlöses är i ena fallet fara (危, wéi), vilket i sammansatt form 危机 då betecknar kris, det vill säga en fara som utlöses. I det andra fallet är det som utlöses 会 (huì), som kan betyda möte, union med mera och därmed i abstrakt mening utgör en möjlighet att åstadkomma något.

Den förenklade formen 机 behåller radikalen 木 (mù), men förenklar 幾 (jī) till homofonen 几 (jī, bord). Tecknet har dock tidigare betecknat ett alträd eller ett bord i självständig form, och sedermera nyttjats som förenkling då det falllit ur bruk. Katakana キ (ki) respektive hiragana き (ki) i japanskan är på samma sätt förenklingar av 機 respektive 幾.

Denna besserwisseraktiga lektion kommer naturligtvis inte att göra någon praktisk skillnad, utan lesserwissrar vid mediernas redaktioner kommer att fortsätta pumpa ut denna och många andra myter och osanningar, eftersom det är fejkmediers fundamentala funktion. Alldeles särskilt vad gäller Kina.