Kategorier
Kina Politik USA

Krigsförklaring mot Kina

US-presidenten har nu skrivit under en exekutiv order om att i USA bannlysa såväl Tiktok som Weixin (微信, Wechat), såvida dessa inte försäljes och därmed så att säga tvångsnationaliseras. Det företagsekonomiskt rimliga är att ta pengarna och dra, men samtidigt är principerna här värda att ta strid för.

Direktivet innebär nämligen en krigsförklaring mot samtliga kinesiska IT-aktörer, och det är därför rimligare att slåss för en hel nationell bransch än för ett enskilt företag. Grundaren av Bytedance, Zhang Yiming, meddelar således att han inte avser sälja Tiktok, utan istället söka utmana ordern.

Problemet är att amerikanska domstolar i princip aldrig ifrågasätter administrationens beslut om de grundar sig på «nationell säkerhet», även om saken här överhuvudtaget inte rör säkerhet, och även om beslutet är i strid med internationell lag, WTO-regler med mera. Så mycket för rättsstat och oberoende, och möjligheterna att söka juridisk upprättelse är små.

I debatten finns alltjämt de som menar att US-presidenten bara jämnar ut spelfältet, att han svarar med samma mynt som Kina. Men dels missförstår man då situationen, eftersom Kina inte har förbjudit någon amerikansk aktör att verka i landet, utan enbart kräver att man verkar i enlighet med kinesisk lag – tydligen svårsmält för amerikanska företag, som tror att amerikansk lag har universell räckvidd.

Och dels har man i USA sedan länge låtit kinesiska aktörer verka under amerikanska spelregler under dessa premisser av upplevd obalans, medan man nu plötsligt ändrar reglerna och drar undan mattan under fötterna för dessa aktörer. Omvärldens slutsats kan inte bli någon annan än att den ombytliga amerikanska regimen är opålitlig, och att det kan försvåra för investeringar i landet.

Som valtaktik i syfte att gå hårt åt Kina är det nog dock ett misslyckat drag, och liknar mer den brända jordens taktik – Trump vet att han är en slagen man och är nu ute efter att förstöra så mycket som möjligt under sin kvarvarande tid.

Den amerikanska marknaden utgör inte mer än fem procent av Tiktoks globala användarbas, men den skaran uppgår ändå till trettio miljoner aktiva användare. Man kunde tro att det bara är barn och ungdomar som nyttjar appen, men demografin är sådan att två tredjedelar har rösträtt. Bland dessa tjugo miljoner drabbade användare kan det nog tänkas finnas en fraktion som väljer att inte rösta på Trump i valet på grund av denna inblandning i deras konstitutionella rättigheter.

På samma sätt finns det fyra miljoner kinesamerikaner för vilka Wechat är det centrala verktyg med vilket man kommunicerar med kineser i Kina och annorstädes. Även här kan röststödet tänkas krympa om man försvårar i vardagen för denna grupp, något Trump helt enkelt inte har råd med givet att Biden redan har ett rejält försprång.

Kollateral skada finns även för amerikaner i gemen, eftersom Wechat är det verktyg med vilket man betalar för varor och tjänster i Kina. Sverige och Europa är digitalt efterblivna i jämförelse med Kina och andra östasiatiska länder, men USA är i jämförelse rena stenåldern – man använder fortfarande checkar som ett centralt medel.

Även för européer och andra kan USA:s märkliga missbruk av statsmakten få konsekvenser eftersom kinesiska appar kan komma att dras undan från appbutiker inte bara i USA utan som en konsekvens på den globala marknaden.

US-presidentens order kan bara tolkas som en krigsförklaring mot Kina, och det återstår nu att se hur detta spelas ut och vad det eventuella svaret blir från Zhongnanhai och andra aktörer. Det är på en nivå som kräver ett omfattande svar, och man kan nog säga att det forna handelskriget nu har övergått i ett regelrätt kallt krig.