Kategorier
Europa Politik

Macrons politiska självmord

Både högern under Rassemblement national och den rödgröna extremvänstern stärker sina kort på bekostnad av Macrons inte helt breda mittenalternativ, efter att presidenten efter nederlaget i europavalet plötsligt fick för sig att utlysa nyval till parlamentet. Man ställde sig redan då frågande till Macrons utspel, men i dag står det klart att det var ett politiskt självmord.

Visserligen är bara första omgången avklarad, men resultatet bekräftar med råge sentimentet i europavalet, och Rassemblement nationals högerkoalition går framåt rejält, medan Macrons vänsterliberaler backar. Omvandlat till mandat skulle RN med detta utfall få egen majoritet i församlingen med 297 mandat av 577, och därmed skulle man även ha fördel inför kommande presidentval.

Macron har i vilket fall som helst gjort sitt, och hans parti Ensemble får med detta resultat 70 mandat. Allt talar för att han därför drar sig tillbaka och förordar en röst på extermvänsterkoalitionen Nouveau front populaire (NFP), omfattande kommunister, ekofascister och socialister, eller tillsammans med denna bildar en bredare antihögerfraktion.

Även i föregående val har man bildat allianser för att på så sätt få bort högern, men utsikterna att lyckas minskar för varje gång. Så här nära att ta makten har Rassemblement national aldrig tidigare varit, och om det inte sker på söndag, så lär det ske inom en snar framtid. RN får denna gång stöd av Les Républicains, som med sina 9.6 % inte går vidare till andra omgången.

Det hjälper därvidlag inte att etablissemanget med universitet och andra institutioner «mobiliserar» mot RN, på ungefär samma sätt som har skett mot Sverigedemokraterna i Sverige. Folket har fått nog av massinvandring och dess konsekvenser samt ekonomiska reformer som främst gynnar eliten. Macron ses därvidlag som en motsvarighet till Annie Lööf i Sverige, en globalist som inte främst har Frankrikes väl framför ögonen.

Införa andra rundan är det således klar fördel för Rassemblement national, men valsystemet är oberäkneligt och ger inga klara besked om utgången när småpartierna försvinner och nya block kanske formeras. I värsta fall uppstår dödläge i parlamentet med Ensemble som vågmästare mellan RN och NFP, vilket borgar för fortsatt kaos.