Kategorier
Kina Kultur Musik Tibet

Mina flickor från Sichuan

Het mat, hett klimat och heta brudar, så går stereotypen om Sichuan i västra Kina. Kryddflickorna (辣妹lamei) därstädes är kanske inte inherent vackrare än på andra håll, men geografin, klimatet och kanske även kosten ger en del fördelar för det fysiska yttre.

Provinsens namn betyder ordagrant fyra floder (四川Sichuan), vilka rinner genom landskapet och vars vattenmassor fångas som fukt i låglandet och de dalar som präglar det bergiga området. Som en konsekvens har den östra halvan av provinsen den lägsta andelen soltimmar i hela Kina, då moln och dimma ständigt formeras.

Fukt och mindre gassande sol håller huden fräsch, och av den anledningen präglas flickorna i Sichuan av ljusare och mjukare hy, i vart fall i den östra halvan. I det bergiga väst är solen tvärtom stark, och de tibetanska flickorna har mycket riktigt ofta en mer rödbränd ton i kombination med äppelröda kinder.

Det ultrapeppriga köket och den tropiska värmen bidrar för övrigt till ymnig svettning, vilket är ännu en faktor för att hålla hyn fräsch. Typiska porslinsflickor från Sichuan har därför betydligt mindre förekomst av akne och andra hudbesvär, vilket ger ett mer fördelaktigt yttre.

Slutligen präglas flickor i södra delen av landet av en smalare och finare kroppskonstitution (苗条miaotiao身材shencai) samt rundare ögon, vilket bättre överensstämmer med nutida skönhetsideal.

咬人猫 (Yaorenmao), 成都 (Chengdu) (1988)
李子柒 (Li Ziqi), 绵阳 (Mianyang) (1990)
Japanofilen ヤンチャン (Yan-chan) (1991)
阿兰·达瓦卓玛 (Alan Dawa Zhuoma), 康定 (Kangding) (1987)
密子君 (Mizijun), 重庆 (Chongqing) (1992)
云朵 (Yun Duo), 茂县 (Maoxian) (1987) – en mer allvarlig form av skönhet…