Kategorier
Kina Politik USA

Spionbas Habana

Amrisarna tycks vara skärrade över att Kina etablerar en «spionbas» på Kuba, och man har låtit Habana förstå att man är missnöjd med utvecklingen. Men president Díaz-Canel kunde knappast bry sig mindre, givet att nationen har varit utsatt för amerikansk «economic coercion» i form av totalt embargo sedan slutet av 1950-talet.

Man ska förstå saken som att USA försöker rikta strålkastarna mot andra än sig själva, och att man särskilt vill stänka ned Kina med retorisk smuts. Vad det är för anläggning Beijing har vet jag inte, men det är en grundläggande uppgift för såväl USA som Kina att kontrollera varandras förehavanden medelst signalspaning.

Det sker mestadels med satelliter och sondering med flyg respektive båt, men den som har sett utrustningen på en regelmässig amerikansk ambassad förstår också att sådana institutioner är veritabla signalspaningsbaser. De är också amerikanska polisstationer, vilket man kan försäkra sig om genom att spatsera i dess närområde, bara för att då bli utfrågad om vad man har där att göra (i sitt eget land!).

I det amerikanska fallet tillkommer förstås över åtta hundra militärbaser i utlandet, av vilka de flesta har signalspaningskapacitet. Ett antal av dem finns i närheten av Kina, just i syfte att signalspana på landet. Kina har å andra sidan en enda sådan bas, i Djibouti, med bud på enstaka andra utposter.

USA:s reaktion måste därför förstås som lika löjlig och hysterisk som när man tidigare i år sköt ned en kinesisk väderballong, som man hävdade utgjorde en «spionballong», dock utan att offentligt ha klarlagt detta med bevis av något slag.

Kina har inte heller några skepp som ständigt stryker längs den amerikanska kusten, medan USA regelmässigt seglar längs Kinas kust med sina kanonbåtar. Ja, man har som sagt en hel flotta i området, samt baser på Guam, Okinawa, Filippinerna och en rad andra platser.

Slutligen har Washington en spioncentral i var mans ficka i form av en telefon som kan avlyssnas av NSA i varje ögonblick, i vart fall i nät som kontrolleras av västmakter – det är så per design. Det är förstås välkänt, men man tycks uppgivet gilla läget och placerar följaktligen luren i mikron när så är påkallat.

Detta i jämförelse med de hysteriska amerikanska försöken att mobba ut Huawei, ZTE, Tiktok med flera under förevändningen att dessa entiteter hypotetiskt skulle kunna (men aldrig har påvisats) göra samma sak som USA redan gör i totalitär omfattning. Kina får helt enkelt agera fågelskrämma för att dölja den smutsiga amerikanska verksamheten.