Kategorier
Hälsa Kultur

Världskarnivormånad

Januari är den månad då många i akt och mening att upprätthålla nyårslöften ger sig i kast med att banta, motionera, sluta röka eller vad det nu kan vara, en exercis som vanligen slutar med att man går in i väggen efter ett tag, eftersom man inte förstår att vanor måste brytas eller övas upp inkrementellt och långsamt samt inte bygga på järnvilja.

En annan orsak till att nittionio av hundra misslyckas med föresatsen att leva mer hälsosamt är att man inte alls förstår hur kroppen fungerar, eller vad som egentligen är nyttigt. En vanlig föresats är till exempel att tvärt gå över till en «grön» kost på morötter och spenat, vilket garanterat leder till hormonellt kaos, näringbrist och våldsamma hungerkänslor.

En enklare målsättning är då att göra precis tvärtom, nämligen att under en månads tid bara äta kött, fisk och andra animaliska produkter som ägg och möjligen ost. Regimen kräver ingen långsam anpassning, utan kan tillämpas direkt. Det är inte heller en svår diet att följa, eftersom den automatiskt ger mättnad.

Vän av ordning invänder säkert här att en sådan kost är farlig, eftersom den inte ger vissa vitaminer och andra näringsämnen. Det stod så i Expressen. Man kan till och med när allt detta fett blockerar blodbanan, ungefär som när man häller ut matolja i avloppet. Det stod så i Aftonbladet!

Men det är alltså det där med att verkligen förstå hur kroppen fungerar, och blodbanan är inte ett avloppsystem. Dietärt fett bryts inte ned och behandlas i artärer och vener, utan hanteras av levern och andra organ, varvid triglycerider och ketonkroppar portioneras ut i exakt det mått som fordras. En ketogen eller karnivor diet med tonvikt på fett ger därför avsevärt mindre volym blodfetter än en kolhydratrik kost.

Det är istället den senare bröddieten som ger stora mått av triglycerider, som småningom förpassas till fettceller för lagring, då sockerhalten i blodet blir alldeles för hög och insulinet skrider till verket. En kanske «oväntad» effekt av karnivor och ketogen diet är alltså att man går ned i vikt och verkligen tömmer fettlagren, medan motsatsen gäller för den statligt rekommenderade dieten på gryn, korn och matolja.

En annan «oväntad» företeelse – för den som inte begriper kroppens cellulära maskineri – är att kött faktiskt innehåller alla vitaminer och näringsämnen som kroppen kräver, inte bara de gängse B-vitaminerna och essentiella fettsyrorna, utan även vitamin C. Särskilt inälvor som lever, hjärta och njure innehåller rikliga mängder C-vitamin, men även annan vävnad har en del av ämnet.

Vidare gäller att C-vitamin i de mängder som rekommenderas behövs främst för att bryta ned kolhydrater till glukos, och själva behovet minskar radikalt (till cirka 10 mg, eller en tiondel) när inga kolhydrater längre intas i födan. Brist uppstår helt enkelt inte.

Den som tvivlar kan här förstås studera hälsan hos inuiter, vars traditionella kost är i stort sett karnivor, med endast ett fåtal säsongsbetonade inslag av bär och rotfrukter i ett kargt arktiskt klimat. Hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes med flera sjukdomar har aldrig existerat i sådana miljöer förrän i modern tid, då eskimåer har blivit mer bofasta och anammat västerländsk diet.

Ändå kanske det pirrar lite inför tanken att gå emot gängse rön och rekommendationer, vilket är förståeligt. Men det enda som kommer att hända är förmodligen att du plötsligt, för första gången på väldigt länge, mår alldeles utmärkt, sover förträffligt, är mätt och inte längre drabbas av dålig mage och andra åkommor. Du kanske till och med kommer till insikt om att du har blivt grundlurad under alla dessa år, och att du förgäves har försökt leva efter normer som inte är kompatibla med välbefinnande och hälsa.

Därför bör du pröva karnivor diet under «världskarnivormånaden» januari, en tid kort nog för att du inte ska hinna dö! Rekommenderat här är att beställa en fullständig blodanalys före och efter regimen, så får man svart och vitt på vad som faktiskt händer – du lär bli överraskad.

En karnivor meny som täcker alla näringsämnen. Dyr lax kan ersättas av makrill, strömming eller annan fisk. Köttfärs och bacon är bra och billigare alternativ. Inälvsmat kan begränsas till 25 gram per dag för att täcka behovet av vitamin C.