Kategorier
Hongkong Kina Politik

We stand with the people of Catalonia?

Katalanske separatistledaren Carles Puigdemont har plötsligt förlorat sin immunitet i EU, vilket innebär att Spanien kan begära honom utlämnad från Belgien för att ställas inför rätta. Anklagelsepunkterna gäller uppror och uppvigling efter att Puigdemont utropat Katalonien som en självständig republik.

De separatistledare som valde att stanna i Spanien dömdes till hårda fängelsestraff, och ett liknande öde torde nu vänta Puidgemont, om han inte går under jord. Han är inte säker någonstans i EU, och kan som en konsekvens inte lämna unionen.

I Hongkong, där en helt parallell historia utspelar sig, skrek man i högan sky och hävdade att de sista spillrorna av demokrati har raserats. USA införde sanktioner, och europeiska ledare tog Xi i hampan för tilltaget att angripa Hongkongs motsvarigheter till den katalanska självständighetsrörelsen.

Men i Europa råder tystnaden. Varken tidningarnas ledarsidor eller amerikanska politiker höjer rösten, utan det blir i bästa fall en liten notis om saken. Inga amerikanska sanktioner har meddelats mot vare sig Spanien eller von der Leyens klick, och inga liberala bombplan kan skönjas över Madrids himmel. Spaniens demokrati anses inte vara hotad, och inte heller ifrågasätts EU:s beslut. Var är MR-jesuiterna??

Två närmast identiska händelser, men med vitt skilda tolkningar. Två parallella fall av uppror, secessionism och förräderi, men med diametralt olika förlopp. Det är okej när vi gör det, ett uttryck för det sedvanliga hyckleriet.

Nosaltres estem al costat de la gent de Catalunya, vi står med folket i Katalonien mot detta vidriga förtryck!