Kategorier
Asien Indien Kina Politik

🇮🇳 vs 🇨🇳

Folkets befrielsearmé (解放军, Jiefangjun) meddelade för några dagar sedan att fyra soldater hade uppnått «martyrstatus» efter att ha dödats i handgemäng med indiska soldater vid omtvistade gränsområden i juni 2020, och man släppte även en video som närmade visade en del av kalabaliken.

Själva «striderna» skedde dock under nattens timmar, med kampsportsteknik, stenar och klubbor av olika slag, då vapen är förbjudna enligt ömsesidigt avtal. På den indiska sidan sägs tjugo soldater ha dödats, varav de flesta genom fall eller andra indirekta skador. Ett ordentligt krogslagsmål på världens tak!

Som en följd av dispyten har Indien förbjudit en rad kinesiska appar och tjänster samt uppmanat till bojkott, och känslorna är ungefär lika upprörda på andra sidan gränsen, med motsvarande «krigföring» på nätet. Högre upp i hierarkin har man dock på båda sidor tonat ned konflikten och uttryckt gott hopp om att kunna bilägga tvisten, i alla fall för tillfället.

Gränskonflikterna är av äldre datum och härrör från Brittiska imperiets tid, med komplikationer kring Qingdynastins fall 1911 och Tibets ställning. Egentligen är de inte så svårlösta, och skulle väl ganska enkelt kunna ordnas under en kopp te Modi och Xi emellan, om det inte vore för att det finns externa faktorer som komplicerar.

Ingendera sidan kan nämligen backa utan att det får konsekvenser i andra dispyter och konflikter, och därmed får dessa oländiga områden en större betydelse än vad de motiverar på egen hand. Här följer en suverän förenklad version om vad konflikten dröjer sig om: