Kategorier
Kultur Politik

Jobbig vinter randas

Det brinner alltid någonstans i världen, men inte alltid där statsteve har bevakning av något slag. Det är svinkallt i Norden, Nordamerika och Australien, och därför uteblir den sedvanliga skogsbrandsporren, i vart fall för tillfället. Tillkommer så att helgonet Klimat-Greta har trasslat in sig i alldeles för komplicerad politik, varvid glorian har hamnat rejält på sned.

Regimtelevisionen hade ju laddat något alldeles förskräckligt för skogsbrandssäsongen, och man fick en smakstart genom fina och soliga junidagar. Men därefter stöp planerna fullständigt, då nederbörden och kylan kopplade greppet under resten av sommaren. Statsreportrarna fick nöja sig med att larma och yla om anlagda bränder i Grekland.

Höst och den annalkande vinter visar härvidlag inga förändringar i mönstret, utan både kylan och nederbörden består. Grundvattennivåerna är över eller långt över de normala i större delen av landet för både små och stora magasin, med enbart smärre fickor av lägre nivåer i sydöst.

På samma sätt är temperaturen för oktober under det normala för nästan hela landet, därtill med de äldre referensvärden som statsvädret envisas med att redovisa i det givna syftet att klimatlarma – samma metodik som präglar den rödförskjutna färgskalan på väderkartorna.

Mycket grundvatten och kall temperatur.

När inte heller Kalifornien eller Australien kan bjuda på säsongsregelbundna bränder, faller den statliga klimatporren pladask, men som tur är rasar en annan typ av brand för fullt i Gaza och Ukraïna, varför man kan bida sin tid. Man kommer med säkerhet att följa varenda brinnande buske i Australien under december till februari, de hetaste månaderna där under på ökenkontinenten, nämligen för att agendan kräver en sådan märklig prioritering i nyhetsurval.

För detta talar även att el niño för närvarande grasserar, vilket inte bara ger den högre medeltemperatur vi har observerat under året, utan framförallt torrare väder i Australien och Sydöastasien samt varmare i Sydamerika. Men å andra sidan innebär väderfenomenet att Nordamerika blir blötare, vilket borgar för snöproblem under kommande vinter.

Hur el niño påverkar Europa är mer komplicerat och inte helt klarlagt, men i detta avseende hör Norden till Nordamerika, varför även vi kan räkna med en tämligen blöt vinter, det vill säga en fortsättning på det redan nederbördsrika vädret. Det blir även kallare, varför nederbörden sker i form av snö.

Det får bli min långtidsprognos. Säkerligen kul för barnen, men ett helvete för oss som måste skotta och underhålla bilen, för att inte tala om att betala elräkningar – elpriset lär skjuta i höjden rejält i januari och febrauri, och man ska inte bli förvånad om man just vid den tiden har ett «planerat underhåll» vid kärnkraftsverken för att trissa upp priset ytterligare. Men räkna inte med blålila temperaturkartor i statsteve.