Kategorier
Kina Politik Taiwan USA

Maktskifte i Taiwan

Svenska statsmedier skriver något förvånande att «DPP vinner valet i Taiwan», där «DPP» är den engelska termen för Demokratiska framstegspartiet (民进党, Minjindang, MJD), men i själva verket förlorar man makten i kammaren till oppositionen. Däremot är det med sanningen överensstämmande att MJD:s kandidat Lai Qingde (赖清德) vann presidentvalet, men det är nu inte presidenten som stiftar lagar…

Resultatet är så som förutspått och som opinionsundersökningar har indikerat. Nationalistpartiet (国民党, Guomindang, GMD) tar 52 mandat (+14) i Lifayuan (立法院), medan Framstegspartiet får nöja sig med 51 (-10). Folkpartiet (民众党, Minzhongdang, MZD) plockar åtta mandat (+3) och blir således vågmästare, men det är här redan klart att man lutar åt Nationalistpartiet som partner.

Analys från oberoende Singapore.

Det innebär att Taiwan blir något svårstyrt under kommande mandatperiod, men framförallt att status quo vidmakthålls. Lai Qingdes vansinniga separatism blir tandlös utan majoritet i parlamentet, varför ledargarnityret i Zhongnanhai nog drar en lättnadens suck – kriget kan skjutas på framtiden.

Beijings perspektiv.

Det innebär även att USA:s och EU:s försök att infiltrera ön och mucka gräl med Kina förvåras, och att vi därmed kan se fram emot viss avspänning i Taiwansundet. I själva verket lär vi se ökad integration mellan Taiwan och fastlandet, då både Nationalistpartiet och Folkpartiet har ställt sig positiva till en sådan utveckling. Lai Qingde får ägna sig åt att klippa band och hålla meningslösa tal vid ceremonier.

Konflikten mellan USA och Kina fortsätter visserligen, men Biden förlorade just Taiwan-kortet.