Kategorier
Hälsa Kultur Politik

Dog av vänsterdiet

Zhanna Samsonova (Жанна Самсонова) följde den «planetära hälsodieten» och offrade sig bokstavligen för «klimatet». Trettionio år gammal avled hon av metabol utmattning – det vill säga svält – efter att ha följt en «plantbaserad» diet av det slag som myndigheter rekommenderar.

Med miljoner följare ska den ryska stilbildaren («influencern» på nysvenska) Zhanna d’Art (Жанна д’Арт), som hon också kallar sig, ha propagerat för en vegansk råkost huvudsakligen bestående av frukt och grönsaker, en diet hon praktiserade under flera år. Men efter att ha ådragit sig en skada kunde det kraftigt nedsatta immunförsvaret inte avhjälpa problemet, och hon avled utmärglad och orkeslös.

Visserligen ligger veganism på den extrema sidan «rekommendationerna», men dieten följer samtidigt andemeningen i myndighetspåbuden till punkt och pricka: ät mindre kött, ät mer frukt och grönt, ersätt mättat fett med «nyttiga» omega-6-haltiga matoljor. Och det är precis vad Zhanna gjorde.

Men ju mindre kött och animaliska produkter man äter, desto större blir bristen på vitaminer B₁₂, B₉, B₆ och D, omega-3-syran DHA, samt mineralerna selen, zink och kalcium. Följder är bland andra nedsatt immunförsvar, benskörhet, kognitiv nedsättning, depression och andra mentala problem. Därtill leder sådan kost även till minskad förekomst av hormonet testosteron, vilket förklarar sojapojkesyndromet.

Människan är nu en gång för alla omnivor, med behov av animalisk föda för att ge fullgod näring. Vi är inte fruktätande apor i träden, utan har en evolutionär bakgrund som kräver större inslag av kött, inte minst på grund av vår kraftigt dimensionerade hjärna.

Vegetarianism förekommer inte naturligt hos människan, utan är antingen en följd av fattiga förhållanden eller ett medvetet livsval bland religiösa personer och andra med en kulturell uppfattning om föda. Extremen veganism förekommer mer eller mindre uteslutande i moderna västländer, och praktiseras typiskt av unga kvinnor, som inte sällan lider av ätstörningar.

Zhanna trodde att «smoothien» till frukost var nyttig, och ansåg att frukt fick henne att «dansa». Men det var i själva verket en tango med döden.