Bilköpare i Europa skulle aldrig köpa en kinesisk bil, enligt en undersökning. Detta för att man «inte gillar landet och vad det står för», och för att landet har «dåligt rykte». En femtedel säger sig således blankt vägra kinesiska märken, medan två femtedelar ser kinesiskt ursprung som sistahandsval.
Det minner om hur man fordom såg på japanska och sedermera koreanska fordon, som veritabla riskokare av undermålig kvalitet tillverkade av efterblivna gulingar. Numera är förstås dessa östasiatiska länder i den absoluta världstoppen avseende fossildrivna gammelbilar, och en liknande händelseutveckling kommer småningom att prägla kinesiska elbilar.
Du och övriga européer vet nämligen ingenting om vad Kina «står för», utan får hålla till godo med vad som förmedlas i Expressen och statstelevisionen, det vill säga medier med en utpräglad kinafientlig agenda och horribelt okunniga journalister. Du kan egentligen ingenting om Kina, och vet inte ens vad premiärministern heter. Faktum är att du inte ens förstår mandarin, i likhet med 99.992 % av övriga svenskar, och därför inte kan tillgodogöra dig information från förstahandskällor.
Men til syvende og sidst vinner förstås marknadskapitalismen och den tekniska kvaliteten, oavsett hur mycket medier försöker förvränga verkligheten eller hur mycket Bryssel försöker stävja konkurrensen med strafftullar och andra merkantilistiska otyg som i slutändan mest pajar europeisk bilindustri.
Den europeiska arrogansen och idealismen är inte till gagn för vår fortlevnad som högteknologisk aktör, särskilt inte som Europeiska sovjetunionen mer är ett regleringshelvete än en motor för innovation. Europeiska tillverkare är därför i längden chanslösa mot kinesiska producenter, och därför kommer även du småningom köpa en kinesisk elbil.
Det är framförallt yngre generationer som kommer att driva utvecklingen, eftersom de inte är lika stela i tankeverksamheten och förpuppade i åsikter, utan förstår att se vart vindarna blåser och är bättre på att värdera teknisk innovation.